Jučer je u Đakovu održana svečana povorka “29. Đakovačkih bušara”, najveće pokladne manifestacije u istočnom dijelu Hrvatske.

Sve je započelo cjelodnevnim Bušarenjem na Đakovačkom korzu, a kada je u 15:00 maharadža preuzeo ključeve grada na scenu je stupila vesela pokladna povorka.

Ovogodišnja povorka brojala je 40-ak skupina s oko 1700 sudionika iz čitave Hrvatske i inozemstva, a u njoj smo mogli vidjeti baš sve.

Povorku su povele mažoretkinje raznih uzrasta, a za njima su se nizala vrtićka djeca iz grada i okolice, odnosno baloni, puževi, meduze, ksilofoni, pčele i pčelari…

Nakon vrtićke djece moglo se u povorci vidjeti svega. Bilo je tu sahrana razne vrsta, onih gdje smo imali pokojnika, ali i simbolična sahrana hrvatske kune, za kojom je jecala ožalošćena kolona. Bilo je tu i svatova s jako čudnim mladencima, Meksikanaca, konja, poštara…

Dodatnu vrijednost povorci dali su Halubajski zvončari iz Općine Viškovo, čiji se pokladni običaj nalazi na UNESCO-ovom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U povorci smo mogli vidjeti i goste iz Sinja, Vrlike, Slovenije… kao i nešto bližih krajeva, baranjske buše iz Draža i starceve iz Vukojevaca.

Svi skupine predstavile su se okupljenom mnoštvu, a zatim se vesela družina zaputila u gradsku dvoranu, gdje je održan izbor za najljepše maske. Družinu u dvorani zabavljale su Slavonske lole.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo