Opereta Vesela udovica, u izvedbi kazališta Opera b.b. stiže u Strossmayerov park 12. kolovoza godine u sklopu Đakovačkog ljeta. Početak predstave predviđen je u 20:30 sati, a u slučaju lošeg vremena održat će se u Centru za kulturu Đakovo.

Vesela udovica (njemački: Die lustige Witwe) opereta je za koju je glazbu napisao austro-ugarski kompozitor Franz Lehár, a libreto, Viktor Léon i Leo Stein. Predložak za priču o bogatoj udovici čiji novac njeni zemljaci nastoje zadržati u zemlji pronalazeći joj bogatog muža, temelji se na kazališnoj komediji L’attaché d’ambassade (The Embassy Attaché) francuskog pisca Henrija Meilhaca iz 1861. godine. Nakon što je premijerno prikazana u Beču godine 1905. opereta je doživjela veliki uspjeh te se otada često prikazuje širom svijeta.

Opera b.b. Zagreb je prvo komorno operno kazalište u Hrvatskoj koje djeluje od 2006. godine s ciljem promocije operne umjetnosti u Hrvatskoj i izvan nje. Opera b.b. Zagreb surađuje s kazalištima u Varaždinu, Karlovcu, Poreču te s pulskim Istarskim narodnim kazalištem kao koproducentom, također je 2009. godine uspostavila prvu međunarodnu koprodukciju i to s teatrom Madlenianum iz Beograda, a to je bila ujedno i prva ozbiljnija kazališna koprodukcija na ovim prostorima nakon ratnih zbivanja.

Osnivač i umjetnički voditelj je operni pjevač Ronald Braus, a šef dirigent je maestro Vladimir Kranjčević.

Igor Kretonić

Foto: CZK Čakovec