Godinama već izložbom fotografija vrhunac Đakovačkih vezova najavljuje Silvija Butković. Potvrdilo je to i sinoćnje otvorenje novog vezovskog postava ove poznate autorice “Sviraj, sviraj, nemoj stati” u popunjenom predvorju Hrvatskog doma. Dobra posjećenost ne iznenađuje, zna li se da je Silvija, kako je rekao predsjednik Foto kino kluba Đakovo Damir Tomić, njegov najveći “dragulj” koji je svome gradu dosad darovao 22 izložbe, a Đakovo fotografijom predstavlja po cijeloj Hrvatskoj.

– Silvija je za ovogodišnju izložbu odabrala glazbu koja je odraz duše i duhovnosti slavonskog čovjeka. Duhovnost se prepoznaje u tom zaustavljenome trenutku, kazao je zamjenik gradonačelnika Robert Francem koji je i otvorio izložbu. Ideja autorice bila je instrument kroz formu Vezova, nadovezala se direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek, a upravo je to jedan od vrijednih detalja tradicije u objektivu koji S. Butković, kako je sama rekla, želi ostaviti budućim naraštajima i Foto kino klubu, koji je zaslužan i ovu izložbu.

Kako sviraju žice glazbala na Đakovačkim vezovima posjetitelji su mogli, osim prisjetiti se promatrajući fotografije, čuti i uživo zahvaljujući tamburašima KUD-a Tena koji su izveli nekoliko skladbi. Spoznajući sebe, Slavonci se ionako ne odvajaju od svog vremena, kao što uostalom i piše u predgovoru letka izložbe “Sviraj, sviraj, nemoj stati” Marko Sabljaković, pa je za njih pjesma “jedna vječita renesansa”.

Danijel Geošić, foto: Ivan Vajler