Od 2019. godine Njemačka zajednica u listopadu organizira projekt pod nazivom Mjesec njemačke kulture. Tijekom cijelog mjeseca održavaju se razne radionice. Vikendi su rezervirani za veće radionice poput fotomaratona, kazališne radionice, lova na blago, video radionice ili radionice o esekerskom jeziku. Cilj je sudionicima približiti njemačku povijest, kulturu, običaje u Osijeku i okolici.

Ove godine projekt se održava po četvrti puta i proširen je na Vukovar i Đakovo. Projekt će započeti radionicom u Osijeku Lov na blago, koja će se na sličan način provesti i u Vukovaru. Zatim slijedi Videoprojekt u Osijeku, 15. listopada 2022. te u Đakovu 22. listopada. Video radionica u Đakovu održava se u subotu, 22. listopada 2022. u 10 sati u Gimaziji A. G. Matoša u Đakovu.

Radionicu će predvoditi profesionalni snimatelj koji će sudionicima pokazati tehnike i trikove snimanja i montiranja videa. Sudionici će zatim imati zadatak snimiti nešto što je za njih njemačko u Đakovu pa će uz pomoć snimatelja to i urediti. Radionice su otvorene su za sve, a prvobitno su namijenjene djeci i mladima. Broj sudionika j ograničen. Prijaviti se možete na mail [email protected].

Dosadašnji suradnici na projektu su Kinematografi Osijek, Kulturni centar Osijek, Dječje kazalište Osijek, Gimnazija A. G. Matoša Đakovo te Zajednica Nijemaca i Austijanaca u Vukovaru.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova i domovine SR Njemačke.

Foto: Gimnazija A. G. Matoša Đakovo