Gradsko je vijeće na večerašnjoj tematskoj minisjednici jednoglasno dalo suglasnosti na provedbu projekata izgradnje objekta dječjega vrtića u Piškorevcima i pješačke staze u Grobljanskoj ulici u Selcima Đakovačkim, čime je i oporba podržala pripremljene infrastrukturne projekte u dvama najvećim prigradskim naseljima. Za njihovu realizaciju gradska vlast računa na nepovratna sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), ponuđena putem nacionalnog Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. u sklopu mjere 7 temeljnih usluga i obnove sela u ruralnim područjima. Od Vijeća su odobrene investicije vrijedne gotovo pet milijuna kuna.

Antun Galić, zamjenik gradonačelnika:
Radimo malo “na knap” i užurbano jer smo “slabi” s projektima za prigradska naselja. Stalno radimo na projektnoj dokumentaciji i to je ono zasad nevidljivo, ali nužno, da u sljedećem razdoblju više ne bude ad hoc rješenja.

Zamjenik gradonačelnika Antun Galić (HDZ) obrazložio je kako je Grad od privatne osobe za 187.000 kuna kupio zemljište na kojemu planira graditi dječji vrtić u Piškorevcima, neposrednu uz školsku sportsku dvoranu, na parceli s dva nekadašnja školska stana. Za izgradnju pješačke staze u Grobljanskoj ulici u Selcima Đakovačkim kazao je kako je to jedina selačka ulica u kojoj postoji sustav odvodnje, pa se može pristupiti rekonstrukciji trenutačno derutnog nogostupa. Zamisao je bila izgraditi ondje biciklističko-pješačku stazu, no zbog prostornih se ograničenja od toga moralo odustati. – Radimo malo “na knap” i užurbano jer smo “slabi” s projektima za prigradska naselja. Stalno radimo na projektnoj dokumentaciji i to je ono zasad nevidljivo, ali nužno, da u sljedećem razdoblju više ne bude ad hoc rješenja, kazao je Galić.

Mjesni odbori – nefunkcionalni

Dok je SDP-ova vijećnica Sanja Bježančević apostrofirala dosadašnje slabo korištenje sredstava europskih fondova, izdvajajući ruralni razvoj kao najmanje iskorišteno područje, vijećnica HNS-a Ankica Mandić u raspravi je inzistirala na odgovoru na pitanje je li projekt piškorevačkog vrtića prošao Vijeće mjesnog odbora. Zamjenik je gradonačelnika Galić konstatirao, međutim, da mnogi mjesni odbori, pa tako i Mjesni odbor Piškorevci, uopće ne funkcioniraju, iako ih je Grad prije godinu dana otvoreno pozvao na suradnju i iznošenje svojih potreba, sublimirajući da se “kada bi se čekalo mjesne odbore nikada ne bi ništa napravilo”.

Danijel Geošić