Nakon što je nedavno kritizirao aktualnu gradsku vlast zbog na dar primljene Mimoze, iako je propustio prošlu sjednicu Gradskog vijeća kada se o prihvaćanju tog državnog dara odlučivalo, predsjednik vijećničkog kluba Srcem za Đakovo Zoran Vinković progovorio je i o planovima o pripajanju Đakovačkog vodova Vodovodu Osijek. – “Ispod žita” gasi se Đakovački vodovod. Jedan županijski vodovodni centar bit će Osijek, a drugi Našice. Još uvijek ima vremena, imam informacije iz Hrvatskih voda, da se to promijeni i da Đakovo bude drugo središte, kojemu bi se pripojili neki vodovodi, jer je vrlo blizu potrebnih minimalno dva milijuna kubika godišnje isporuke vode. Dođe li doista do spajanja, to znači i poskupljenje vode i građani će morati dići glas, kaže Vinković. Na cijelome bi novoformiranom uslužnom području vrijedila jedinstvena cijena vode, a to ne bi bila “đakovačka” cijena.

Dodaje da će, ako se to dogodi, potaknuti referendum o povjerenju gradonačelniku i njegovim zamjenicima. – Tri profesionalca koštat će nas u ovome mandatu gotovo četiri milijuna kuna. Taj smo novac mogli uložiti u neke nove projekte, umjesto plaća zamjenicima gradonačelnika kao profesionalcima, kritizira bivši gradonačelnik i podsjeća da je projekt aglomeracije, kojim se sada dolazi do konkretnih radova, započet za njegove gradske vlasti. To i jest točno, zna li se da je projekt rekonstrukcije kanalizacijske, dogradnje dijelova vodoopskrbne mreže i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području Đakova pokrenut 2014., no njegovoj je operacionalizaciji prethodila opsežna i zahtjevna priprema.

Aglomeracija kao referenca za status uslužnog središta

Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo vrijedno 267,3 milijuna kuna upravo je, uz i sada prostrano vodoopskrbno uslužno područje, a to je cijela Đakovština s disperziranim crpilištima, najjači adut Đakovačkog vodovoda i Grada u pregovorima i lobiranjima u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Hrvatskim vodama da gradski vodovod zadrži samostalnost i postane uslužno središte. Direktor Ivan Kočiš tvrdi kako na višim instancama treba dobro prezentirati Đakovački vodovod, njegove resurse i kadar kojim raspolaže i dokazati da ne pripada skupini malih vodovoda, čije je povezivanje prvobitni cilj reorganizacije postojećeg fragmentiranog vodnokomunalnog sustava sa 190 vodovoda na području cijele Hrvatske.

Galić: Zašto se nije reagiralo prije pet-šest godina?

I dok Vinković uvjerava kako se njegova vlast opirala “utapanju” Đakovačkog vodovoda u Vodovodu Osijek, koje bi radnicima donijelo samo dvije godine sigurnog radnog mjesta, a potom veliku neizvjesnost i kadrovsku racionalizaciju, zamjenik gradonačelnika Antun Galić Vinkoviću zamjera nedostatnu angažiranost u začetku razgovora o spajanju vodovoda. – Smjer tog spajanja krenuo je još prije pet-šest godina. Bitan je faktor tada bila i Udruga gradova kojoj Đakovo nije pripadalo, iako je veličinom 19. u Hrvatskoj. Ne znamo zašto se na najave o spajanju nije odmah reagiralo, već se samo tražilo da se granica spusti s tri na dva milijuna kubika vode, a ona je za Đakovački vodovod 1,5 milijun kubika. Nitko tada nije uložio prigovor, kaže Galić i zaključuje: “Logično je pitanje zašto se spajaju dva lidera, Vodovod Osijek i Đakovački vodovod?!”.

Danijel Geošić