Predsjednik Kluba vijećnika liste Srcem za Đakovo, Zoran Vinković, sazvao je jutros konferenciju za medije na Trgu Josipa Jurja Strossmayera gdje se dotaknuo gradskih zbivanja s naglaskom na promjenu poslovne banke Grada Đakova, za koju tvrdi kako je „kriminalna radnja“.

„Sve investicije u gradu koje se trenutno rade, počevši od aglomeracije pa sve do pješačko-biciklističkih staza projekti su bivše gradske vlasti”, riječi su vijećnika Vinkovića kojima je započeo konferenciju, a zatim se vrlo brzo prebacio na središnju točku: promjenu poslovne banke Grada Đakova.

O vezi gradonačelnika i nove poslovne banke Vinković je rekao sljedeće: „Podsjetit ću kako sam 27. travnja 2018. godine na sjednici Vijeća pitao sadašnjeg gradonačelnika, kada je Đakovački vodovod promijenio poslovnu banku i otišao u banku u kojoj je gradonačelnik radio do tada, ima li sporazum s poslovnom bankom o tome da se nakon isteka mandata može vratiti na svoje radno mjesto. Gradonačelnik je rekao da nema nikakav ugovor. Međutim, nalaz Povjerenstva za sukob interesa od 1. veljače 2019. godine pokazao je da je on sklopio ugovor sa svojom bankom i da se nakon isteka mandata može vratiti na svoje radno mjesto“.

Na konferenciji su predočeni dokumenti, informativne ponude, kojima je prema tvrdnjama Vinkovića izbjegnut javni natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuditelja. Pokazavši dokumente, Vinković je pozvao državne institucije da se pozabave njima: „U pitanju je iznos od 1,2 mil. eura, odnosno 8,8 milijuna kuna na rok otplate od 54 mjeseca, a riječ je o kreditu za refinanciranje dugoročnog kredita odobrenog 2010. godine”.

„Sve je to odrađeno bez javnog natječaja, odabrana je banka koja je potpisala ugovor sa sadašnjim gradonačelnikom o povratku na posao, a u tu poslovnu banku je već prešao Đakovački vodovod, sada i Grad Đakovo, a tu je i Poduzetnički centar koji je razdvojen od Cita, i vjerojatno će sva trgovačka društva u kojima je Grad većinski vlasnik, sve ustanove zajedno s Gradom otići u tu poslovnu banku. Postavlja se i pitanje po kojim kriterijima su izabrane te ponude”, dodao je Vinković i prozvao gradsku vlast za kriminal.

Vinković je spomenuo i „nezajažljivo zapošljavanje rodbine i prijatelja“ te smjenjivanje ravnatelja (OŠ Ivan Goran Kovačić) samo zato što, prema njegovim riječima, nisu članovi HDZ-a.

Na kraju konferencije obratila se i gradska vijećnica Ankica Mandić spomenuvši kako se vlast bavi trivijalnim stvarima dok mladi odlaze iz Đakova, a umirovljenici sve teže žive. Zaključila je kako je situacija u gradu alarmantna.

Igor Kretonić