Ovih dana, bivši gradonačelnik, a sada gradski vijećnik, Zoran Vinković, održao je press konferenciju na kojoj je izrazio svoju zabrinutost stanjem u Đakovu.

Vinković se dotaknuo dviju tema koje su ovih dana u središtu pozornosti u gradu: vaučera za kupnju udžbenika svim osnovnoškolcima Đakovštine i 52. Đakovačkih vezova.

O vaučerima za udžbenike Vinković govori kako je to daleko od onoga što je gradska vlast obećavala, budući da će vaučeri pokriti samo jedan dio ukupne cijene udžbenika i smatra kako to nikako nisu besplatni udžbenici kao što se u nekim trenutcima spominjalo:

„Ovo nisu besplatni udžbenici s obzirom da se cijene udžbenika kreću od 600kn pa sve do 1271kn što je vidljivo iz svih dokumenata koje su poslale škole. Ovo je samo jedna dopuna, jedna socijalna pomoć građanima koji imaju osnovnoškolce i u ovu cijenu nisu uključeni svi udžbenici i radne bilježnice te će mnogi roditelji morati izdvojiti puno više za kupnju udžbenika svojoj djeci“

Vinković upozorava i na „lutanja“ gradske vlasti i spominje e-mailove koje su iz Grada slali roditeljima u kojima nije bilo govora o vaučerima, nego se govorilo o besplatnim udžbenicima za sve.

Smatra kako su u potpunosti besplatni udžbenici ostvarivi s obzirom na stanje u gradskom proračunu:

„Grad Đakovo nema jednog, nego tri gradonačelnika. Đakovo ima tri profesionalca koji vode grad umjesto jednog gradonačelnika i mislim da bi se sredstva u proračunu pronašla za sve udžbenike, radne bilježnice i pribor da nije bilo bjesomučnog zapošljavanja u gradskoj upravi te da nema tri gradonačelnika i da nije podignuta pozicija za gotovo 17 milijuna kuna za plaće u gradskoj upravi i gradskim ustanovama. Tvrdim da sredstva za udžbenike postoje budući da Grad Đakovo ima jedan od najvećih proračuna u povijesti.“

Kao problem vaučera, Vinković ističe i to kako bi se taj novac vodio kao drugi dohodak, bio bi oporezivan i mogao bi stvarati velike probleme roditeljima prilikom ostvarivanja prava na dječji doplatak. Također ističe kao je sustav po kojemu su škole dodjeljivane knjižarama u kojima mogu potrošiti vaučere nepravedan budući da roditelji tu nemaju pravo odabira.

U svome obraćanju, Vinković se osvrnuo i na 52. Đakovačke vezove za koje smatra da bi mogli biti jedni od najlošije organiziranih u povijesti:

„Ako se po jutru dan poznaje onda nas čekaju jedni od najlošijih Vezova, upravo s toga što postoji opasnost da Đakovački vezovi prvo u Hrvatskoj izgube identitet top manifestacije, kako turističke tako i kulturne, te da izgube potporu i domaćih KUD-ova s obzirom da je ponekima nastup zabranjen zahvaljujući odabiru ne samo zemlje partnera, nego i gubitka subotnjeg programa te nemogućnosti da KUD-ovi nastupe u nedjelju u Strossmayerovom parku.“

Vinković izražava svoje nezadovoljstvo time što nitko iz organizacijskog odbora 52. Đakovačkih vezova nije htio poslušati njegov savjet, odnosno savjet osobe koja je sudjelovala u organizaciji velikog broja Đakovačkih vezova do sada. Smatra kako su neke stvari od prijašnjih vezova kao Đakovački moto susreti i Selo na brdašcu nepravedno izbačeni iz programa. Izrazio je i svoje nezadovoljstvo ukidanjem već tradicionalnog Dočeka pola Nove Godine koji je postao primamljiva turistička manifestacija.

Igor Kretonić