Vlado Rechner novi je predsjednik Udruženja obrtnika Đakovo u četverogodišnjemu mandatu, odlučila je sinoć Skupština Udruženja tajnim glasovanjem. Rechneru je pripalo 11 glasova, dok je njegov protukandidat Josip Tomičić dobio devet glasova. Novoizabrani je predsjednik za dopredsjednika predložio Tomislava Vukadina, a Nadu Prskalo Ališić kao devetu članicu Upravnog odbora Udruženja obrtnika, sastavljenog od predsjednika cehova. U Nadzorni su odbor izabrani Goran Jančula, Zlatko Mesić i Ivanka Mikić.

Rechner je za Radio Đakovo najavio kako će promovirati rad Udruženja obrtnika boljom suradnjom s Gradom i gradonačelnikom Marinom Mandarićem, okolnim općinama i Županijom. Ocjenjujući aktualno stanje u obrtništvu istaknuo je pozitivne pomake nakon nekoliko teških recesijskih godina. Trend je gašenja obrta zaustavljen 2016., od kada su otvorena 54 nova obrta pa ih je danas na području Đakovštine 874, najviše u graditeljstvu, poljoprivredi, uslužnim djelatnostima, ugostiteljstvu i trgovini.

Obrtnici ističu kako upravo oni predstavljaju značajan gospodarski potencijal jer ta grana lokalne ekonomije zapošljava oko 1.800 ljudi. Zato očekuju mjere koje bi im olakšale aktualno poslovanje s prevelikim davanjima, očekujući da će im u susret najprije izaći lokalna samouprava. Dosta je toga što bi ih moglo rasteretiti, tvrde, u njezinoj nadležnosti.

Danijel Geošić