Redovno ispitivanje vode za ljudsku potrošnju u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” u Đakovu, koju provodi Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, pokazala je kako voda u ovome trenutku nije pogodna za piće, jer ne zadovoljava sve propisane maksimalno dopuštene koncentracije pojedinih elemenata. Škola je odmah u utorak, čim su joj bili dojavljeni rezultati analize, obavijestila svoje učenike i zaposlenike da privremeno, do novog ispitivanja, ne koriste vodu za piće, na svim je oglasnim pločama u školskim hodnicima istaknula o tome obavijest, a informacija je objavljena i na školskoj mrežnoj stranici.

– Obavijestili smo Sanitarnu inspekciju i u suradnji s njom dogovorili dezinfekciju vodoopskrbne mreže unutar škole tijekom vikenda. Idućeg ponedjeljka 1. listopada ponovno će biti uzeti uzorci i poslani na analizu u Zavod. Molimo zato roditelje da djeca, u međuvremenu, pitku vodu ponesu u bočici od kuće, dok ponovljenom analizom ne bude utvrđeno da je voda zdravstveno ispravna, kaže ravnatelj Andrija Šušak.

Novonastalu situaciju u Nazorovoj školi nitko nije shvatio dramatično, mjesta uznemirenosti nema, a rad školske kuhinje odvija se normalno.

Sličan je slučaj s (ne)pitkom vodom zabilježen u lipnju u Osnovnoj školi u Satnici Đakovačkoj, gdje su uzrok odstupanja pojedinih parametara u vodi bili radovi na vodovodnim instalacijama u školi.

Danijel Geošić