Novčana kazna za nepropisno parkiranje na parkirališnom mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom iznosi 700 kuna.

Danas (24. lipnja) do 13 sati na području Policijske uprave osječko – baranjske provest će se pojačane mjere u prometu. Mjere će biti usmjerene na utvrđivanje prekršaja nepropisnog parkiranja na parkirališnim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom te utvrđivanja prekršaja neovlaštenog korištenja znaka pristupačnosti.

Akcija ima za cilj nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje osoba s invaliditetom i nadzor moguće zlouporabe znaka pristupačnosti.

Napominjemo da znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu, što znači da se ne smije zloupotrebljavati tako da se istim vozilom koristi osoba na koju se znak ne odnosi, tj. osoba koja nije invalid.

Novčana kazna za nepropisno parkiranje na parkirališnom mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom iznosi 700 kuna.

Novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se i osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje.

Osoba koja bude dva ili više puta pravomoćno kažnjena zbog ustupanja svog znaka pristupačnosti drugoj osobi, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na rok od dvije godine.

U akciju će se uključiti i članovi Udruge paraplegičara i tetraplegičara (UPIT) Osječko-baranjske županije, Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine kao i Savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Osijeka. Zajedno će s policajcima svojim prisustvom utjecati na svijest vozača koji su skloni činjenju spomenutih prekršaja.

Izvor: Policijska uprava osječko-baranjska