Sutra nas u Republici Hrvatskoj očekuje početak nove školske godine. Početak ove školske godine iščekivan je s nestrpljenjem, budući da donosi eksperimentalnu fazu nove kurikularne reforme koja će od ove školske godine biti isprobana u nekim školama.

Također, ova školska godina potvrđuje trend koji prati našu domovinu veće neko duže vrijeme, a to je smanjeni broj djece. Brojne škole nisu upisale niti jedno dijete, a neke su čak i zatvorene zbog nedovoljnog broja djece potrebnog za organizaciju nastave.

No, kakva god situacija bila, školska godina će kao i svaka druga započeti i očekuje nas veliki broj djece na ulicama. Nekima od njih, onima najmanjima, sutra će biti prvi odlazak do škole, te svi skupa trebamo osigurati da njima, ali i svima ostalima odlazak u školu bude veseo, a ne tragičan.

Statistika pokazuje kako su djeca među najugroženijim kategorijama sudionika u prometu, te stradavaju i kao pješaci i kao putnici u vozilima. Reakcije djece u prometu nisu jednake kao kod odraslih, s toga je svakako potreban dodatan oprez svih ostalih sudionika u prometu.

Kako bismo osigurali djecu u prometu trebamo ih naučiti pravilnom ponašanju u prometu (prelazak ceste na za to predviđenim mjestima, nošenje reflektirajuće oznake, pravilno i sigurno upravljanje biciklom…) kako bi samim time postali manje rizična skupina u prometu.

Također, oprezni moraju biti i svi vozači, naročito u zonama škola.

Sutra počinje nova školska godina. Roditelji: Pripazite na svoju djecu i objasnite im pravilno ponašanje u prometu. Vozači: Povećajte oprez i smanjite brzinu, naročito u zonama škola.

Igor Kretonić