U saboru se jučer raspravljalo o konačnom tekstu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Neke od novosti ovog Zakona su uvođenje obveze nošenja zaštitne kacige za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava.

Naime, kako piše na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, Davor Božinović obrazložio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Rekao je kako se ovim Zakonom propisuju, odnosno definiraju, nove kategorije vozila tako da se dodaju pomoćna pješačka sredstva koja se odnose na naprave koje se pokreću isključivo snagom osobe koja upravlja tim sredstvom. Tu spadaju romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role te osobna prijevozna sredstva u koja će spadati vozilo koje nije razvrstano niti u jednu dosad poznatu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h.

Osim toga, na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, navedeno je da su interventna vozila Hrvatskog Crvenog križa uvrštena u članke Zakona kojima se regulira pravo prednosti prolaska te je uvršteno propisivanje novčane kazne od 300 kn ako u svom vozilu nemate kutiju prve pomoći.

Još jedna novost je da je smanjena novčana kazna za nošenje slušalica na ili u oba uha s 1000 na 300 kn.

Maja Sajko
Foto: Osijek.in