Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu u trećem stupnju kojom je odbio žalbu Andrije Drežnjaka na presudu od 40 godina zatvora zbog ubojstva socijalne radnice Blaženke Poplašen i pravnika Ivana Pavića u Centru za socijalnu skrb u Đakovu u srpnju 2019. godine.

Time je postala pravomoćna presuda Županijskog suda u Osijeku kojom je optuženik osuđen za dva kaznena djela teškog ubojstva, a kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 9. srpnja 2019.

Optuženik je osuđen zbog dva teška ubojstva djelatnika Centra za socijalnu skrb. Bio je uvjeren da su mu socijalna radnica i pravnik na nezakonit način oduzeli obiteljsku kuću u kojoj prebiva. Osmislio je plan da im se osveti. Pripremio je pištolj i sakrio ga u torbicu koju je ponio. Na ulazu u Centar lažno je predočio zaštitaru da se dolazi javiti svom socijalnom radniku. Zaštitar ga je poznavao kao dugogodišnjeg štićenika Centra pa ga je pustio u zgradu bez detaljnije provjere. Optuženik je otišao u ured pravnika Centra, izvadio pištolj i ispalio pravniku jedan hitac u glavu. Potom je otišao u susjedni ured. Tamo je socijalnoj radnici (ujedno njegovoj skrbnici) iz istog pištolja iz neposredne blizine ispalio jedno streljivo u glavu. Pravnik je preminuo nakon deset dana u bolnici, a socijalna radnica je preminula na mjestu događaja.

Vrhovni je sud u trećem stupnju ocijenio da su pravilno utvrđene i ocijenjene sve okolnosti koje utječu na odabir vrste i visine kazne. Otegotnim je optuženiku cijenjeno postupanje po unaprijed osmišljenom planu, uz prethodno pomno pripremanje izvršenja ovih kaznenih djela. Olakotnim je cijenjena dosadašnja neosuđivanost, stanje smanjene ubrojivosti u vrijeme počinjenja djela (prisutan poremećaj ličnosti) te okolnost da je otac dvoje djece.

Igor Kretonić
Izvor: Vrhovni sud Republike Hrvatske
Foto: ilustracija/Pixabay