Iako je Advent u Đakovu počeo subotnjim paljenjem prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, gdje će se oko ukrašene jelke, visoke sedam metara, odvijati glavnina programâ, kalendar manifestacije kazuje kako svakodnevna zbivanja počinju 14. i traju do 31. prosinca. Pobijeđena je tako pretjerana komercijalizacija uoči Božića, a ostalo ipak dovoljno vremena za okupljanje, druženje i stvaranje blagdanskog ozračja. Upravo je 14. prosinca i službeno najavljeno otvorenje “Adventske priče” obrtnika, obiteljskih gospodarstava, domaćih radinosti i ugostitelja, kao i nove klizališne sezone na Gradskome klizalištu. Mališani đakovačkih dječjih vrtića prije toga kitit će jelke pred katedralom, u čemu će im pomoći gradonačelnik Marin Mandarić. Iste večeri na adventskoj pozornici nastupa Big band Požega.

Niz prosinačkih koncerata na otvorenom

Fijaker Državne ergele svake subote vozi Đakovčane glavnim gradskim ulicama oko centra, s polazištem i odredištem na Trgu, u Ergelinoj se zatvorenoj jahaonici odvija jahanje za djecu, a sredinom mjeseca počinju i posebno atraktivne noće vožnje fijakerom. U organizaciji Adventa Gradu, Turističkoj zajednici i Univerzalu Ergela je prvi partner koji i ovaj put 15. prosinca u dvije predstave nudi Božićni bal lipicanaca nazvan “Tajna bijele kočije”. Neće nedostajati ni večernje svirke: Nina Kraljić, Zvonimir Kalić, Adrijana Baković, Marko Tolja i Maja Posavec tek su neka imena čije ćemo koncerte pratiti sve do kraja prosinca, sladeći se fritulama, palačinkama i ostalim slasticama i grijući uz kuhano vino ili pivo domaćih ugostitelja u sajamskim kućicama, a bit će ih “sretnih” 13.

Prvi put Božićna trka na 5 i 10 kilometara

– Ohrabreni prošlogodišnjim uspješnim Adventom u Đakovu odlučili smo primijeniti istu koncepciju i pružiti građanima ono što im se najviše svidjelo, poručio je gradonačelnik Mandarić najavljujući sajamsko-zabavnu manifestaciju koja će na središnji gradski trg, vjeruju organizatori, privući brojne posjetitelje. – “Najmlađima pričamo blagdansku priču” u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom i od 17. do 19. prosinca na adventskoj pozornici gledamo vesele nastupe polaznika dječjih vrtića, kaže direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek. Ima i jedna novost ovogodišnjega programa – Božića utrka na 5 i 10 kilometara u organizaciji Grada i udruge Fit&Strong Đakovo 23. prosinca od 17 sati, sa startom na Trgu Josipa Jurja Strossmayera.

Župa Svih svetih priprema žive jaslice na Badnjak nakon dječje mise bdijenja, kao i na božićno jutro. Na Advent u Đakovu 23. prosinca dolazi Vokalni ansambl Brevis, a dan ranije u katedrali gostuje Zbor i orkestar osječkoga HNK-a. Za “Advent u mirisima i okusima” brinu se tijekom cijelog prosinca restorani Croatia Turist, Kuća dida Tunje, Laguna, Slavonica u Hotelu Đakovo i Sokak.

Danijel Geošić, foto: Maja Muškić

PROGRAM ADVENTA U ĐAKOVU 2018.