Na svečanoj su akademiji u povodu Dana grada u Hrvatskome domu najzaslužnijim Đakovčanima i kolektivima dodijeljena gradska priznanja. Gradonačelnik Marin Mandarić i predsjednik Gradskoga vijeća Pavo Cindrić Godišnju su nagradu Grada Đakova predali: Ivi Mijakić, Ani Švegli i njihovu mentoru Tomislavu Milanoviću za iznimna dostignuća na području robotike, Ženskoj vokalnoj skupini Đakovčanke za deset godina uspješnog djelovanja i doprinos u kulturno-glazbenome životu, kao i Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata za stalno promicanje strukovnih zanimanja. Povelju zahvalnosti primili su Vasilije Topalović, dobrovoljni darivatelj krvi s čak stotinu davanja najvažnije životne tekućine, za iskazanu humanost, Dajana Zeko i Teodor Horvat za iskazanu humanost i volonterski rad, Marijana Matijević za poseban doprinos kulturnome životu, dok je Povelju zahvalnosti, posthumno dodijeljenu Jozi Mikiću za izniman doprinos kulturno-glazbenom životu, preuzela njegova kći Mirna.

Petar Lagator, zamjenik župana i posebni izaslanik predsjednika Sabora i Vlade:
Đakovo je dio snažnog hrvatskog identiteta, kulture i baštine, zemljopisno središte Osječko-baranjske županije u kojoj se događaju pozitivni trendovi u svim dijelovima gospodarskoga i društvenog življenja, u kojoj se vrlo otvoreno i puno više komunicira između jedinica lokalne samouprave i s Vladom RH i rade konkretni projekti.

Svečanosti je kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, premijera i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića nazočio njegov zamjenik Petar Lagator, saborski zastupnik Stjepan Čuraj, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i novi pomoćni biskup Ivan Ćurić i predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrada Luka Krstanović kao predstavnik te hercegovačke općine s kojom Grad Đakovo njeguje prijateljstvo. Prisustvovala je i većina gradskih vijećnika, predstavnici vojske, policije, gradskih i javnih tvrtki i ustanova, gospodarskog sektora i civilnoga društva.

Pjesmu “Đakovo, najdraži moj grade” izveo je višestruko nagrađivani Zbor Osnovne glazbene škole “Ivan Goran Kovačić”, a u glazbenom su mu se programu pridružili mališani skupine Bubamare Dječjega vrtića Đakovo i tamburaški sastav Dyaco, koji je svome Đakovu za 780. rođendan izveo prigodne skladbe “Sjećam se, dido, riđana” i “Mom gradu”.

Više djece i razdraganoga dječjeg cvrkuta

Čestitajući Dan grada, nadbiskup Hranić poželio je više djece i njihova razdraganog dječjeg cvrkutanja, jer znamo, rekao je, u kakvoj smo demografskoj situaciji, gospodarski napredak, te Božji mir i blagoslov. Na nadbiskupovu se misao nadovezao gradonačelnik Mandarić, rekavši kako je u Đakovu u posljednjih godinu dana ipak bilo više novorođene djece. – Potvrdio je to veći broj isplaćenih naknada za bebe, kapaciteti svih su vrtića popunjeni, pa Grad dovršava potkrovlje vrtića u Botićevoj te uskoro gradi vrtić u Piškorevcima kao prvi vrtić nekog prigradskoga naselja. Kupili smo nekretninu Pan-Trgoprometa na Sjeveru, gdje ćemo također smjestiti još jedan dječji vrtić, kazao je Mandarić.

Problem je i nadalje odlazak mladih obitelji u inozemstvo, no taj trend polako kopni u usporedbi s proteklih deset godina i ljudi se polako vraćaju, primijetio je gradonačelnik, pozvavši sve Đakovčanke i Đakovčane, koji su životnu sreću bili odlučili potražiti drugdje, da se vrate u svoj grad jer “nijedno sunce ne grije kao slavonsko”.

Prigradska naselja napokon u 21. stoljeću

Govoreći o projektima gradske uprave u protekloj godini, Mandarić je u prvi plan stavio početak “projekta svih projekata” – izgradnju prečistača i modernizaciju kanalizacijskog sustava, vrijednog više od 250 milijuna kuna, kojim će Piškorevci, Selci Đakovački, Budrovci, Kuševac i Ivanovci Đakovački konačno ući u 21. stoljeće. Taj će projekt iznijeti Đakovački vodovod. – S Univerzalom smo krenuli u uspostavu sustava održivoga gospodarenja otpadom, zadatak prema smjernicama te visokim zahtjevima Europske unije. Dovršili smo prvo reciklažno dvorište, ove godine počinje i izgradnja drugog na Vitici, vrijednog 6,5 milijuna kuna, od čega je samo 500.000 kuna naš novac, a ostalo bespovratna sredstva, objasnio je gradonačelnik. Još je puno preostaloga posla, poput edukacije građana o razdvajanju otpada, te podizanja sortirnice i kompostirnice s ciljem smanjenja količine miješanog otpada, a prvi će se rezultati ovih napora vidjeti za desetak godina.

Naposljetku je prvi čovjek Grada spomenuo i za 50 posto veći plan proračuna za 2019. godinu, čija je realizacija, poručio je, najveći izazov ove gradske uprave.

Danijel Geošić, foto: Pero Šola