Sinoćnjim 34. godišnjim koncertom, slikovito nazvanim “Djetelina s četiri lista”, Folklorni ansambl Slavonske kraljice KUD-a Tena zaslužio je certifikat izvrsnosti hrvatskoga ogranka CIOFF-a, Međunarodnoga savjeta organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti. Dvosatnu izmjenu 70 izvođača u koreografijama kojima su predstavili cijelu Lijepu Našu, od Baranje do Istre i od Pokuplja do Dubrovnika, razdragana je publika u dupkoj punoj dvorani Centra za kulturu pozdravljala glasnim pljeskom, ne štedeći ni u jednome trenutku dlanove… A kako i bi kada su Tenine plesačice, plesači i tamburaši kvalitetom izvedbe odavno prekoračili granice umjetničkoga amaterizma i stali uz rame profesionalnim ansamblima, pa nije čudo što ih se često stavlja odmah do nacionalnog profesionalnog ansambla Lada.

Šetnja Lijepom Našom u 12 koreografija

Inspiriran geografskim različitostima i folklorom koji karakterizira pojedina podneblja, Tenin umjetnički voditelj i koreograf Enrih Merdić poigrao se koreografijama i “skrojio” mozaik program, u kojemu je fluidnim ispreplitanjem pjesama i plesova “četiri lista djeteline” u trominutnim sekvencama prikazao sve šarenilo i bogatstva hrvatskoga folklora. Prvi su list djeteline “Iz srca Slavonije” činile Ljelje, Kumova grana i Kirbaj. Drugi je “Preko Drave” spojio folklor Baranje, Podravine i Međimurja. U trećem su se listu “More, gore, more” nizali plesovi iz Istre i Like, potom je Tena “udarila” Linđo, a u sretnome, četvrtome listu djeteline nazvanome “Nije Zagreb, al’ tu negdje” našle su se koreografije Pokuplja, Posavine i Prigorja. Zbroji li se sve, 12 tipova nošnji i koreografija.

Prije scenskoga dijela o prvome Teninom nosaču zvuka, čije je snimanje trajalo pet mjeseci, govorila je Zrinka Posavec koja im je kao Đakovčanka i izdanica tog KUD-a, akademska glazbenica i vokalna pedagoginja, pružila stručnu podršku.

Posljednji scenski nastup Anemarije Ručević

Jedan od ponajboljih godišnjih koncerata Slavonskih kraljica bio je ujedno oproštajni nastup Anemarije Ručević, veteranke s 18 godina staža u ansamblu. Najzapaženija po ulozi Ciganke i jedna od najizvrsnijih članica “prve postave”, Anemarija je odlučila prestati aktivno nastupati, no ostaje u KUD-u kao voditeljica Tenine sekcije Dukati. U znak zahvalnosti za doprinos i predanost kulturno-umjetničkom radu u društvu poklone su joj uručili umjetnički voditelj Merdić u ime članova KUD-a, a predsjednik Dinko Hrehorović u ime uprave. Ne krijući suze, u profesionalnom je smislu Tenina “Ciganka” zahvalila najviše voditelju Merdiću što je uočio njezin talent i povjeravao joj, kako je napredovala, sve složenije zadatke, a posebno je hvala izrekla majci koja je, kako je kazala, pratila svaki njezin nastup i bila joj najveća podrška.

Ovog ljeta međunarodna turneja SAD-om

Uspjeh KUD-a Tena, jednoga od kulturnih sinonima Đakova, krije se, vjeruje Merdić, u kontinuiranoj smjeni generacija koje do najvećih i najtežih izazova u Slavonskim kraljicama stasaju u nižim sekcijama. – Na angažiranje u Teni mlade motiviraju društvo i druženje, ali radi se puno, ozbiljno i disciplinirano. I to je ono što ih privlači – kvalitetan rad. A tu su i putovanja. U srpnju putujemo u Sjedinjene Američke Države na veliku međunarodnu turneju. Izbivat ćemo skoro mjesec dana, biti gosti na tri folklorna festivala i posjetiti američke Hrvate, najavljuje Tenin umjetnički voditelj Merdić.

Danijel Geošić, foto: Silvija Butković