Pet đakovačkih višestambenih zgrada, kojima je upravitelj Univerzal, ulazi u energetsku obnovu sufinanciranu bespovratnim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO). Iz alokacije od 40 milijuna eura zgrade 1, 4 i 5 na Vijencu kardinala Stepinca, u Splitskoj 22 i Cesarčevoj 10-12 izborile su naporima Univerzalove administracije i posredovanjem Poduzetničkog centra Đakovo malo više od milijun bespovratnih eura u ukupnom ulaganju “teškom” 1,6 milijuna eura! Golem je to uspjeh, ima li se u vidu da je od 235 projekata, koliko ih je prošlo postupak ocjenjivanja kvalitete prijava i projektiranih ušteda energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) odobrio 91 projekt obnove za cijelu Hrvatsku.

Među 13 sretnika s 80 % sufinanciranih sredstava za obnovu dvije su đakovačke zgrade, dok su preostale tri u krugu 78 višestambenih objekata sa zajamčenim nepovratnim financijskim udjelom od 60 % u konačnoj vrijednosti investicije koja optimizira potrošnju energije, smanjuje davanja za grijanje i klimatizaciju, povećava vrijednost stambenih kvadrata, ali i daje potpuno nove vizure zgradama obuhvaćenima projektom. Ugovore s Ministarstvom prostornog uređenja i graditeljstva kao nositeljem inicijative za obnovu zgrada i Fondom kao posredničkim tijelom Univerzal je u ime suvlasnika potpisao krajem prošle godine, a rok je provedbe projekata 24 mjeseca od potpisa ugovora.

U prethodna dva ciklusa poboljšanja energetske učinkovitosti zajednica kolektivnog stanovanja tijekom 2015. i 2017. obnovljeno je 11 zgrada za koje je Univerzal u službi voditelja projekata “izvukao” oko 840.000 bespovratnih eura za investicije kojih je puna vrijednost oko 1,6 milijun eura.

Izvor|Foto: Univerzal