Zbrinjavanje komunalnoga otpada jedna je od osnovnih javnih usluga, koja poput električne energije, vode, termoenergenata i komunikacija, bez čega je nezamisliva suvremena svakodnevica, ima svoju cijenu. Zakonodavac je, u skladu s europskom praksom, gradove, općine i njihove komunalce, obvezao na formiranje cijene sastavljene iz dva dijela. Osim osnovne cijene usluge odvoza i zbrinjavanja otpada, koja je ista za sve korisnike, građani sami dobivaju priliku utjecati na krajnju cijenu tako što će ozbiljnije nego dosad razdvajati otpad na vlastitom pragu i sporije puniti posudu s miješanim otpadom, čije svako pražnjenje ima svoju, posebnu cijenu.

Budući obračun cijene ilustrirajmo primjerom posude od 120 litara, kakvu imaju sva kućanstva. Za komunalnu uslugu od veljače privatni će korisnik platiti obvezne 61,64 kune, čemu će se dodati pražnjenje iste te posude s miješanim otpadom, koje stoji 2,63 kune. Bude li korisnik zelenu posudu napunio četiri puta mjesečno, platit će 10,52 kune, odnosno ukupno 72,16 kuna, što je na razini dosadašnje cijene. No, bude li tu istu posudu pripremio za odvoz, primjerice, jednom mjesečno, platit će samo 2,63 kune, što je ukupno 64,27 kuna.

Upravo se u odvozu miješanog otpada otvara prostor za uštede koje će posebno doći do izražaja kada svi korisnici dobiju spremnike za biorazgradivi otpad, koje komunalnim društvima distribuira Fond za zaštitu okoliša. Naznake su da će preostale potrebne žute posude za plastiku i smeđe za organski otpad Đakovčanima stići najkasnije do početka jeseni.

 

Izvor: Univerzal Đakovo