Đakovo je barem na jedan dan bilo hrvatska prijestolnica jabuke, kraljice voća. Na ovogodišnjem se izdanju Jabučinih dana, 17. županijskoj i 13. regionalnoj izložbi jabuke i proizvoda od jabuke, u Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani okupilo 60 izlagača, među kojima su gotovo polovica bili voćari, a sudjelovala su i obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge. Tradicionalnoj proizvodnji jabuke treba dodati novu vrijednost, poručuje struka koja tvrdi kako se nasušno nameće potreba udruživanja proizvođača radi ozbiljnijeg izlaska na tržište, osiguravanja dostatnih skladišnih i rashladnih kapaciteta, ali i korištenja sredstava za višegodišnje nasade iz Programa ruralnog razvoja.

Županija planira izgraditi hladnjaču za voće

– U Osječko-baranjskoj je županiji u prošloj godini bilo 5.000 hektara nasada voća, od čega 780 hektara pod jabukama. Postojeći je kapacitet spremanja i čuvanja, međutim, 7.300 tona u tri privatne hladnjače, što nije dostatno za cjelokupnu proizvodnju. Županija zato, kako bi izašla u susret proizvođačima voća, žurno priprema izgradnju nove hladnjače kapaciteta 3.000 tona u osječkoj poslovnoj eko-zoni Nemetin. Idući je korak izrada projektne dokumentacije, a početak radova očekujemo u proljeće 2019., kazao je dožupan Petar Lagator otvarajući manifestaciju koju su organizirali Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Udruga voćara “Voćar Đakovština” i Turistička zajednica grada Đakova, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Županije i Grada.

S obzirom na stanje u našem voćarstvu, zanimanje voćara za korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja kod višegodišnjih nasada nije zavidno, rekla je na tematskome okruglom stolu o mogućnostima korištenja tih sredstava Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, nadajući se da će to ipak popraviti novosti koje donosi Mjera 10. Veliki je minus što voćari rade samostalno, umjesto da se organiziraju i udruže, što je posljedica i loših iskustava iz prošlosti, objasnila je Šimunović, dodajući da bez zajedničkog nastupa neće biti ni povlačenja eurosredstava usmjerenih u ovu granu poljoprivrede.

Proizvođači jabuke traže novu perspektivu 

– Voćari su prilično rezignirani u posljednje vrijeme. Cijena je jabuke malena u odnosu na želje i potrebe voćara, pa bi otkupljivači trebali sjesti s proizvođačima i naći novu metodologiju kako u budućnosti riješiti problem i naći zadovoljavajući cijenu. Proizvođači kalkuliraju; nakon što je u proteklih deset godina podignuto stvarno mnogo novih nasada, trend uzgoja jabuke polako opada. To znači da tražimo daljnju perspektivu voćarstvu u našoj županiji, sublimirao je aktualne prilike Ivica Lovrinčević, pročelnik osječke Podružnice Savjetodavne službe. Ne čudi, stoga, da su voćari prijašnjih godina pomalo ustuknuli pred ostalim izlagačima na đakovačkoj izložbi u čast jabuci, iako bi upravo Jabučini dani, slažu se organizatori, trebali pomoći njihovoj afirmaciji među konzumentima.

Brendiranju jabuke i jabučnih proizvoda možda su najbolji doprinos pružile učeničke zadruge kreativnim uređenjem svojih izložbenih mjesta, dajući dobar primjer kako se to radi – poput Srednje škole Ilok i Srednje škole Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskoga Broda, koje su za ideje u uređenju primile nagrade. U skladu je s ovim slikama jesenskog bogatstva plodova i poruka đakovačkog gradonačelnika Marina Mandarića da su Jabučini dani prilika svim proizvođačima za predstavljanje svega što su njihove vrijedne ruke radile cijele godine i što mogu ponuditi na tržištu, sa željom da svaki posjetitelj ponese kući makar jednu vrećicu jabuka.

Danijel Geošić