Početkom prosinca na području općine Drenje započeo je projekt skrbi za stare i nemoćne u zajednici pod nazivom „Zajedno u zajednici u Općini Drenje – briga za kvalitetan život osoba starije životne dobi“.

Cilj projekta unaprijediti je socijalnu uključenost i promicati pomirenje poslovnog i obiteljskog života pružajući podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga

Ukupno trajanje projekta je dvije godine. Kroz ovaj projekt 4 djelatnika sklopila su ugovor o radu na određeno vrijeme. Pružat će pomoć starima i nemoćnima kroz dvije godine. Djelatnici imaju zadatak organizirati aktivnosti na svakodnevnoj bazi, a iste uključuju rekreativne, kulturne, edukativne i druge društvene aktivnosti u prostorijama koje su prilagođene upravo ciljanoj skupini.

Sve zaposlene osobe na projektu educirat će se u području komunikacijskih vještina i jačanju kompetencija za rad s ciljanom skupinom. Kao dokaz dobit će valjani certifikat.

Svakodnevno se obavlja i usluga prijevoza ciljane skupine kod liječnika, u poštu ili druge institucije do kojih su do sada otežano dolazili. Odlazi se u trgovinu po namirnice, organiziraju se razne radionice. Sve u skladu s epidemiološkim mjerama. Pri obavljanju ovih zadataka zaposlenima i korisnicima će pomoći novonabavljeno kombi vozilo. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Društvo žena „Slavonke“ Drenje, koja ima veliko iskustvo u radu s ciljanom skupinom. One će zajedno s Općinom provoditi aktivnosti u kojima će obuhvatiti i članove svoje udruge.

Provedbom projekta omogućit će se nadomjestak nedostatka ustanova koje pružaju skrb o starima i nemoćnima te osobama u nepovoljnom položaju. Manje će se osjetiti nedostupnost adekvatnih ustanova krajnjim korisnicima projekta koje su nužne za normalno životno funkcioniranje.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a ukupna vrijednost projekta je 1.499.975,00 kuna.

Igor Kretonić