Teološko-pastoralni seminar za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije na temu „Mladi kao posebna briga Crkve: stanje i perspektive u pastoralu mladih“ započeo je 15. rujna u prostorima Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu. Nakon uvodne molitve, izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa te prodekan za znanost i predsjednik Povjerenstva za TPS, pozdravio je okupljene u svoje te u ime dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, izv. prof. dr. sc. Vladimira Dugalića, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao nazočiti susretu.

„O važnosti pastoralnog rada s mladima na osobit način je progovorio papa Franjo u najnovijem dokumentu Christus vivit. To je bio poticaj da ovogodišnji TPS upravo posvetimo ovoj temi. Na žalost, činjenica je da mi svećenici često ‘bježimo’ od mladih, bilo da ih ne razumijemo, osjećamo se nespremnima za rad s njima ili se bojimo zahtjevnog i odgovornog pastoralnog rada. Međutim, tamo gdje imamo hrabrosti suočiti se s problemima i svijetom mladih, svjedoci smo njihovog optimizma i angažmana, osobito u udrugama i pokretima koje djeluju na župnim, nadžupnim i nadbiskupijskim razinama. Mladi su spremni uključivati se u različite aktivnosti, osobito kad ih se ‘zapali’ i usmjeri u pravom smjeru. Mladi su neotkriveno blago duhovnog poziva, bilo svećeničkog, bilo redovničkog, ali i budućih studenata teologije. Osim toga, radeći s mladima mi odgajamo župne suradnike, ali i zrele vjernike, buduće očeve i majke, te one koji će s vremenom preuzimati i odgovorne službe u našem društvu te svojim radom pridonositi boljitku naših zajednica“, istaknuo je dr. sc. Radić. Pozdravljajući u ime dekana, naglasio je kako župa koja radi s mladima ima svjetlu budućnost. Također, dr. sc. Radić je u ime Bogoslovnog sjemeništa te u ime dekana KBF-a u Đakovu, svim prisutnima izrazio srdačnu dobrodošlicu te zaželio plodonosnu raspravu, a na osobit način zahvalio predavačima iz Zagreba, koji su unatoč okolnostima došli u Đakovo.

Potom se svim svećenicima, redovnicima i ostalim nazočnima obratio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić. Osvrnuo se na temu ovogodišnjeg TPS-a, rekavši kako primjećuje da je danas pastoralnim radom zahvaćen veći broj mladih nego kada je on bio mladi svećenik, posebno kad se u obzir uzme i vjeronauk u srednjim školama te srednjoškolce koji se pripremaju na sakrament potvrde. „No, s druge strane vidimo da se pastoral mladih, u obliku u kojem smo ga mi stariji naviknuli provoditi, našao na udaru brojnih društvenih i kulturnih promjena. U našim uvriježenim pastoralnim strukturama mladi ne uspijevaju pronaći odgovor na svoja pitanja, potrebe i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a mi nikako da ozbiljno shvatimo i prihvatimo kerigmatski i katekumenalni pristup u pastoralu mladih te mogućnosti i poticaje koje nam u radu s mladima nudi ‘celebratio catechetica’“, rekao je nadbiskup.

Ukazavši na širenje i porast broja raznih vjerničkih udruženja i pokreta koji okupljaju mlade, nadbiskup je kazao: „Oni su zasigurno djelo Duha Svetoga koji nam otvara nove putove, mogućnosti i perspektive rada s mladima. Mladi vole pripadati nekoj skupini s kojom se identificiraju, važno im je iskustvo crkvenog i kršćanskog zajedništva te dijeljenje iskustva vjere unutar skupine.“

Okupljenim svećenicima ukazao je na potrebu njihovog većeg međusobnog zajedništva, kao i zajedništva svećenika i njihovih suradnika radi bolje koordinacije svih nastojanja i aktivnosti. „Premda nikada nije lako pristupiti mladima, u dvije stvari sve više rastemo, a to je svijest da cijela zajednica mora biti uključena u njihovu evangelizaciju i hitan zahtjev da mladi ljudi imaju istaknutiju ulogu u pastoralnim prijedlozima. Želim naglasiti da su mladi sami kreatori pastorala mladih, u čemu im se pomaže i vodi ih se, ali im se istodobno ostavlja sloboda da razvijaju nove pristupe s kreativnošću i odvažnošću“, istaknuo je nadbiskup Hranić.

Primijetivši kako mladi sami pokazuju potrebu za novim stilovima i novim strategijama, nadbiskup je dodao: „Dok odrasli paze da sve bude pomno planirano, da se sastanci održavaju redovito a satnica bude precizno određena, dotle većina mladih uopće nije zainteresirana za tu vrstu pastoralnog pristupa te zahtijeva naše svećeničko oslobađanje od shema koje više nisu djelotvorne jer nisu sposobne ući u dijalog s današnjom kulturom mladih ljudi. Pastoral mladih mora nadići susrete na kojima se nudi samo pouka, doktrinalna i moralna formacija, te steći jednu drugačiju fleksibilnost i pozivati mlade ljude na događaje koji će im s vremena na vrijeme ponuditi mjesto gdje će primiti ne samo doktrinarnu formaciju, nego će im omogućiti da također s drugima dijele životna iskustva, da slave, pjevaju, slušaju konkretna svjedočanstva i iskuse zajednički susret sa živim Bogom.“

Program TPS-a nastavljen je predavanjem prof. dr. sc. s. Blaženke Mandarić na temu „Mladi (adolescenti) i njihova vrijednosna usmjerenja. Pastoralni izazov za Crkvu“.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija