Mnogi su jučer ostali zbunjeni kada su čuli broj od preko 40 novozraženih u Domu za starije i nemoćne Đakovo, a u izvješćima za javnost Stožera broj novozaraženih u Đakovu iznosio je 5.

Kako bismo provjerili razliku u brojkama, odlučili smo kontaktirati Osječko-baranjsku županiju te smo ih pitali:

Je li broj oboljelih u Domu za starije i nemoćne Đakovo (više od 40 ih je) sadržan u svakodnevnim objavama Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije?

Na našu adresu stigao je sljedeći odgovor, gdje stoji kako zaraženi iz Doma za starije i nemoćne nisu dodani brojkama Stožera zbog načina testiranja:

Nije, jer su korisnici testirani brzim antigenskim testovima.

Preporuka Svjetske Zdravstvene Organizacije je da se brzi antigenski testovi mogu koristiti za dijagnosticiranje SARS-CoV-2 infekcije, kako bi se skratilo vrijeme do rezultata, osobito u mjestima (poput domova) gdje je puno jednostavnije provesti brzi nego PCR test. Također sugeriraju da se test može koristiti za praćenje kontakata i testiranje asimptomatskih slučajeva.

Antigenski testovi se ne preporučaju u okruženjima ili populacijama sa malim brojem oboljelih. U Domu za starije i nemoćne osobe u Đakovu, sukladno tome, provedeno je višednevno testiranje brzim testom, a preporuka Europskog centra za kontrolu bolesti je da se ti pozitivni antigenski testovi ne pribrajaju ukupnom broju pozitivnih jer je PCR još uvijek zlatni standard za detekciju COVID pozitivnih.

Na upite vezane uz antigenske testove, svakodnevno dajemo informaciju javnosti, no u skladu s gore navedenom preporukom, ne možemo ih dodati ukupnom broju pozitivnih osoba.

Igor Kretonić