U subotu 22. kolovoza 2020., na smrtni dan Luke Botića, završen je đakovački dio obilježavanja 11. Dana Luke Botića

Na đakovačkom Gradskom groblju u 10:00 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod grobnice Luke Botića.

Program se nastavio u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera otvaranjem izložbe Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata: 150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina.

U istom prostoru predstavljena su dva kapitalna zbornika, o dva velika đakovačka i srijemska biskupa:  Pavao Matija Sučić, 250 godina od rođenja, Hazu, Zagreb-Đakovo 2018.; In caritate, humilitatae et vitae simplicitate, 100 godina od rođenja biskupa Ćirila Kosa, Hazu, Zagreb-Đakovo 2020.

Đakovački dio programa zaključio je Božidar Petrač predstavljanjem  knjige Emmanuela Mouniera: Rasprave o personalizmu, Zagreb, Alfa, 2019.

O zbornicima su govorili upravitelj Zavoda HAZU-a u Đakovu prof. dr. Pero Aračić, a u nastavku autori Mirko Ćurić i Tomislav Žigmanov.

Mirko Ćurić o biskupu Sučiću:

„Pavao Matija Sučić relativno je manje poznat, jer tu je sjena biskupa Strossmayera koja je opravdano nad gradom, nadbiskupijom, kulturom. Jedan je od oblikovatelja kulture. Sučić ima goleme zasluge jer je bio čovjek koji je Strossmayera primio u klerikat, i to u vrijeme kada su biskupi bili teže dostupni nego danas. Biskup Sučić kratko je bio u Đakovu, jer se razbolio, no ostavio je značajan trag.“

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov, rekao je kako i ovaj zbornik povezuje kulturni prostor Hrvata u zemlji matici i Vojvodini.

Igor Kretonić

Foto: Đakovo Live