Očekivanom pobjedom Vrijednosnica OS završen je Košarkaški turnir „Zvonila su zvona katedrale naše“. Đakovčani su u finalu pružili dostojan otpor premijerligašu i vidjeli gdje se nalaze s trenutnom formom. U borbi za treće mjesto Županja je bila bolja od Belišća.

FINALE

VRIJEDNOSNICE OS – ĐAKOVO 107:61

(24:14; 25:18; 28:16; 30:13)

Đakovo – Nastavno sportska dvorana Đakovo. Gledatelja: 100. Suci: Boris Hartman, Fran Andrić i Mislav Šola.

VRIJEDNOSNICE OS: Špehar, Jordano 14, Filipović 13, Kujundžić 16, Frye 17, Porubić 9, Vedrić 12, Topalović 16, Mamić, Ramić, Paić 8. Trener: D. Kujundžić.

ĐAKOVO: Škrinjarić 12, Namjesnik 3, Miličević 6, Matej Češkić 9, Ćorić, Lončarić, Hrkač 7, Pavlović 5, Mihovil Češkić 3, Karlović 4, Turalija 10, Kšan 2. Trener: Marijan Petrović.

Od samoga početka nije bilo upitno tko će osvojiti đakovački turnir jer premijerligaš iz Osijeka daleko je moćniji sastav od Đakovčana. Ali, ova utakmica treneru Marijanu Petroviću odlično je poslužila kao provjera mogućnosti kako momčadi tako i pojedinaca. Utakmicu je tricom otvorio Škrinjarić, ali su Osječani odmah uzvratili s dvije (Kujundžić i Jordano). Osječani su bili u vodstvu, ali prva đakovačka petorka: Škrinjarić, Miličević, Matej Češkić, Karlović i Turalija dobro su se nosili s fizički i trkački moćnim protivnicima.

U osmoj minuti na semaforu je bilo 19:12 da prva četvrtina završila rezultatom 24:14. U tim trenucima u osječkom sastavu dominirali su Kujundžić s 11 i Jordano s pet poena. I druga je četvrtina očekivano pripala „brokerima“, a trener Petrović rotirao je sve igrače tako da se na veliki odmor otišlo s vodstvo Vrijednosnica OS 49:32.

Sredinom treće četvrtine Đakovčani su odigrali i svoje najbolje minute smanjivši razliku na minus 10. Doduše, treba priznati da je i osječki trener Kujundžić također je odmarao svoje udarne igrače. U tim trenucima vidjeli smo i potez dana, a vjerojatno i cijeloga turnira: zakucavanje mladoga Ivana Miličevića koji je pretrčao cijeli teren i bez imalo respekta ušao u reket i zakucao. Taj potez natjerao je đakovačku publiku na zasluženi pljesak. U posljednjih deset minuta do izražaja ej došla fizička priprema pa su Osječani u završnici povećali rezultat na konačnih plus 46.

UTAKMICA ZA TREĆE MJESTO

ŽUPANJA – BELIŠĆE 85:79

(27:29; 18:14; 16:24; 24:12)

Đakovo – Nastavno sportska dvorana Đakovo. Gledatelja: 100. Suci: Krešimir Katić, Mislav Šola i Filip Lipovac,

ŽUPANJA: Bilić, Mitrović 22, Labrtić, Bošnjak, Maskaljević 22, Stjepanović 6, Kovačević 5, Mesić 7, Gvozdić 4, Ilijas Benković, Ilija Benković 19. Trener: Sanjin Kalaica.

BELIŠĆE: Tadić, Nađ 5, Kaptalan, Ament 4, Boras 21, Inić 4, Weber 8, Premec, Zgonjanin 18, Šarić 16. Trener: Mario Koprivnjak.

U utakmici za treće mjesto susrele su se momčadi Belišća i Županje. Košarkaši Belišća bolje su ušli u susret te su za nekoliko minuta stvorili prednost od 8:2. Međutim, Županjci su se brzo vratili, izjednačili te se do kraja četvrtine igralo „koš za koš“. I u drugoj se četvrtini nastavila izjednačena igra, a na veliki se odmor otišlo s malom prednošću županjskih igrača (45:43).

Baš kao i početak utakmice, Belišće je bolje otvorilo i drugo poluvrijeme te uspjelo ostvariti značajniju prednost. Međutim, već spominjani Patrik Maskaljević ponovno je uzeo stvar u svoje ruke te sa svojih devet poena u trećoj četvrtini vraćao svoju momčad u život. S druge se strane našao raspoloženi Luka Šarić, čije su tri trice bile dovoljne da Belišće ipak četvrtinu završi s prednošću od +6. No, konstantna upornost i agresivnost Županje, dovela ih je do preokreta u posljednjoj četvrtini i u konačnici do pobjede i osvojenoga trećega mjesta na turniru.

Uz već spomenutoga Maskaljevića, koji je postigao 22 poena, u redovima Županje treba istaknuti i Mitrovića koji je također ubacio 22 te Ilijasa Benakovića s 19 poena. Na strani Belišća, najučinkovitiji je bio Juraj Boras s 21 poenom, Filip Zgonjanin s 18 te Luka Šarić sa 16.

Izvor: Miro Šola