Danas je završen projekt „Svi Zajedno“ vrijedan gotovo deset milijuna kuna kojim je Grad Đakovo zaposlio 65 žena koje su u protekla 24 mjeseca brinule o 270 korisnika. Gradonačelnik Mandarić istaknuo je da to nije bio samo projekt već je u gotovo 300 domova ostavljen neizbrisiv trag.

Grad Đakovo je kroz projekt „Svi Zajedno“ u vrijednosti od 9.775.863,20 kuna zaposlio 65 žena koje su se u protekla 24 mjeseca brinule o 270 korisnika. Ukupna vrijednost projekta financirana je u 100 postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Zapošljavanjem 65 žena uvelike se smanjila nezaposlenost u gradu Đakovu i prigradskim naseljima. Projektom je obuhvaćeno 270 osoba starije životne dobi, osoba s invaliditetom, kroničnih i teških bolesnika neovisno o starosnoj dobi, odnosno osoba u nepovoljnom položaju kojima je potrebna pomoć u kućanstvu. Korisnicima je kroz 24 mjeseca podijeljeno 6.240 paketa s kućanskim potrepštinama, paketi su bili u vrijednosti do 200,00 kn.

Zaposlene žene na projektu će prestankom radnog odnosa ići na osposobljavanje za osnovni tečaj informatike jer nam je informatika potrebna u svim sferama obavljanja svakodnevnih poslova. Svojim dosadašnjim radom, stjecanjem iskustva u radu sa starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, dodatnim osposobljavanjem bit će konkurentnije na tržištu rada, lakše pronaći posao što je bio glavni cilj provedbe ovakvog projekta.

Većina korisnika na kraju provedbe projekta priznala je kako im je psihosocijalna potpora, odnosno niz socijalnih aktivnosti koje su im pružale zaposlene žene od esencijalne važnosti, dok je, dakako, važan i drugi oblik pomoći u kući pomoć koja se manifestirala u spremanju prostora, dostavi namirnica, plaćanju režijskih troškova i nizu ostalih poslova. Također, većina krajnjih korisnika je otišla i korak dalje, spomenuvši nam kako žene koje su ih obilazile smatraju sve više dijelom vlastitih obitelji, a sve manje uslugom pomoći u kući. Upravo se u gore spomenutim riječima ogleda sama srž projekta, gdje su sve djelatnice u svom radu pokazale notu tolerancije, uvažavanja i promicanja socijalne uključenosti.

Osnovni cilj interakcije s korisnicima bio je da se djelatnice pokušaju posvetiti svakom od korisnika individualno, slušajući dio uspomena iz života i pokazujući im da je svatko od njih vrijedan i važan kotačić u lancu zvanom projekt „Svi ZAjedno“. Projekt „Svi Zajedno“ je imao svoju humanu i socijalnu notu koja je kroz njegovu provedbu u potpunosti ispunjena.

Svi korisnici ostaju u evidenciji za sljedeći projekt koji će Grad Đakovo prijaviti za mjesec dana. Djelatnice će u međuvremenu ići na osposobljavanje (ili školovanje) što je također dio projekta.

Iz Grada su se obratili ženama iz projekta. Poruku donosimo u cjelosti:

“Drage žene,

Prije dvije godine zapošljavanjem na projektu „Svi Zajedno“ niste ni razmišljale koliko novog iskustva, novih poznanika i prijatelja ćete steći kroz rad na ovakvom projektu. Bilo je tu i lijepih i tužnih trenutaka kao i u svakom poslu. Nadamo se da smo mi kao Grad Đakovo bili ugodan i pozitivan poslodavac. To dokazuju brojke koje nikada ne lažu, u okviru projekta su uredno isplaćene 24 plaće, koje nikada nisu kasnile. Isplaćene su dvije prigodne nagrade za Božić u vrijednosti od 2.500.00 kuna, dvije Uskrsnice u ukupnom iznosu od 2.050,00 kuna i regres za godišnji odmor u vrijednosti od 450,00 kuna. Sveukupno 5.000,00 kuna prigodnih nagrada za dvije godine. Sve što je bilo predviđeno proračunom projekta Vam je i isplaćeno. Nadam se da Vam je bilo ugodno raditi s korisnicima na projektu jer nas sve čeka faza broj 2 u kojoj ćete imati po šest korisnika i malo više obveza, ali stekle ste dovoljno iskustva u ove dvije godine pa to neće biti nikakav problem. U ožujku 2020. godine u vrijeme prvog vala epidemije korona virusom odradile ste predivan posao s korisnicima, svakodnevnim odlascima i brigom o svim korisnicima i o njihovim svakodnevnim potrebama omogućili ste im sigurnost i veliku podršku u to doba velike neizvjesnosti i straha. Poštivanjem epidemioloških mjera i odgovornošću prema sebi i korisnicima postigli smo rezultat da se nitko nije zarazio u projektu ni od korisnika ni od djelatnica za vrijeme epidemije korona virusom u ožujku i travnju 2020 godine.

Sada naš čeka još i osposobljavanje iz informatike kojim ćete steći dovoljno informatičkih vještina pomoću kojih ćemo ubrzati način rada između Vas i projektnog tima. Hvala Vam na svemu i izvrsnoj suradnji!

Želim Vam da uspješno završite edukaciju, da ostanete zdrave i ponosne. Vidimo se u fazi broj dva- projekta Zaželi.”

Izvor: Grad Đakovo