Dana 28. veljače završena je 2. faza projekta „Svi ZAjedno 2“ čiji je nositelj Grad Đakovo, kojim su zaposlene 53 žene pripadnice ranjivih skupina s područja grada Đakova i prigradskih naselja, koje su se brinule o 318 starijih i nemoćnih osoba u proteklih 12 mjeseci. 

Projekt „Svi ZAjedno 2“ je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa zapošljavanja žena „Zaželi“ – faza II. Ukupna financijska vrijednost projekta iznosi 4.877.630,00 kuna uz 100 – postotno financiranje sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ovaj projekt je imao za cilj uključivanje žena u nepovoljnom položaju na tržište rada što podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti dugotrajno nezaposlenih žena s jedne strane te briga i socijalna uključenost krajnjih korisnika kao i njihova prerana institucionalizacija s druge strane. U projektu se zaposlilo 53 djelatnice koje su se svakodnevno brinule o 318 korisnika na području grada Đakova i prigradskih naselja. Korisnicima je podijeljeno 3.816 paketa s kućanskim potrepštinama, a paketi su bili u vrijednosti do 50,00 kn.

Prestankom radnog odnosa djelatnice će pohađati edukaciju, tj. osposobljavanje za poslove gerontodomaćice, nakon čega će dobiti uvjerenje o osposobljenosti te upis novog znanja u e – radnu knjižicu. Dodatnom edukacijom, kao i dosadašnjim radom te stečenim iskustvom u interakciji sa starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, ciljana skupina žena biti će konkurentnija na tržištu rada te se lakše zaposliti u budućnosti.

Korisnici i u ovoj fazi ističu kako im je ovaj oblik pomoći kroz psihosocijalnu potporu, podršku i pomoć u kućanstvu, bio od velike važnosti jer većina korisnika djelatnice smatra dijelom svoje obitelji. To je i bio jedan od ciljeva projekta u kojem su se djelatnice posvetile svakom korisniku individualno gdje su pokazale svoju humanu i socijalnu dimenziju.

Izvor|Foto: Svi ZAjedno 2