Nakon što je u 2019. godini Dobrovoljno vatrogasno društvo Đakovo započelo 2,3 milijuna kuna vrijedan projekt „Energetske obnove javne zgrade DVD Đakovo na adresi Splitska 21, Đakovo“ danas je u spomenutoj zgradi održana završna konferencija kojoj su nazočili gradonačelnik Marin Mandarić, njegov zamjenik Antun Galić te drugi gosti.

Energetska obnova, kako je istaknuo predsjednik đakovačkog DVD-a Ivan Šalamon, obuhvatila je radove na postavljanju toplinske fasade na objektu, ugradnju PVC stolarije, ugradnju aluminijske stolarije, ugradnju garažnih vrata, postavljenje toplinske izolacije u podu tavana, ugradnju toplinske izolacije natkrivene terase sa postavljanjem keramičkih pločica, izvođenje spuštenog stropa iznad dvorane sa ugradnjom toplinske izolacije i izvođenje toplinske izolacije u kosom krovu sa pokrovom od lima.

Ovime je zgrada DVD-a dobila novi energetski razred. Prije energetske obnove zgrada je bila svrstana u energetski razred D, a nakon obnove u energetski razred C. Ukupna ušteda energije prije i nakon energetske obnove iznosi 53% dok je projektnim prijedlogom planirano 43%, što znači da je postignuta veća ušteda izvedenim radovima energetske obnove.

Nositelj projekta i korisnik sredstava je Dobrovoljno vatrogasno društvo Đakovo, a u provedbi projekta sudjelovalo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i posrednička tijela sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava.

Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, ujedno i izaslanik osječko-baranjskog župana, rekao je da je zgrada DVD-a primjer energetske obnove javnih objekata. Grad Đakovo se u sufinanciranje energetske obnove ali i drugih prijeko potrebnih radova uključio s 1,5 milijuna kuna. Zalog je to koji ostaje generacijama koje dolaze. Gradonačelnik Mandarić podsjetio je i kako je zgrada u uporabi gotovo 40 godina, odnosno u funkciji je od 1982. godine. Radove na energetskoj obnovi izvela je đakovačka tvrtka Tehnocolor d.o.o.

Izvor: Grad Đakovo