Početkom srpnja započeli su radovi na zvoniku i nadstrešnici u sklopu župne crkve Dobrog Pastira u Đakovu. Zahtjevni radovi na zvoniku privedeni su kraju, a ostalo je još samo pregledati krov nadstrešnice.

Župna crkva Dobrog pastira prošle je godine trebala imati svoj jubilej, budući da je posvećena 1995. godine, nakon šest godina izgradnje koja je započela 1989. godine. Nažalost bilo kakav oblik proslave spriječila je situacija s koronavirusom.

Od same izgradnje na crkvi nije bilo značajnijih radova, a kako vrijeme prolazi jasno je da neke stvari stare i treba im obnova.

Kako saznajemo iz razgovora sa župnikom vlč. Josipom Ivešićem, najviše je zbog svog specifičnog dizajna i svoje otvorenosti trpio zvonik, koji je čak prije nekoliko godina pretrpio udar groma. Zahvaljujući gromobranu zvonik nije teže stradao, ali ipak je pretrpio štetu.

Početkom srpnja, uz podršku Grada Đakova započela je obnova zvonika i nadstrešnice. Radove je izvodila tvrtka Tehnocolor, a vrijednost im je oko 250 tisuća kuna. U radovima su obnovljeni zvonik i nadstrešnica. Na zvoniku su zatvoreni prozori i obnovljen je te je zaštićen sat koji se nalazi na njemu, dok su se na nadstrešnici pojačali dotrajali stupovi. Ostalo je još samo pregledati krov nadstrešnice te utvrditi hoće li biti potrebe za još nekim radovima.

 

U radovima sudjelovali i alpinisti

Kako se zbog nadstrešnice, koja stoji uz sam zvonik, na jednu stranu nije mogla postaviti skela, za sanaciju križa angažirani su profesionalni alpinisti. Župnik vlč. Josip Ivešić rekao nam je kako je njihov rad zbog kompleksnosti izvedbe trajao nekoliko dana, a ispričao nam je jednu anegdotu vezanu uz njih:

„Jednog dana dok sam nešto radio unutar župnog dvora, na vrata mi je pokucala policija. Kada sam otvorio rekli su mi kako su dobili dojavu da na zvoniku crkve stoji čovjek i želi se baciti. No to je samo bio jedan od alpinista, a netko od zabrinutih župljana nije dobro shvatio situaciju te je odmah pozvao policiju.“

Želje župnika: obnova fasade i prostora oko crkve

Župnik je rekao kako je izrazito zadovoljan radovima, a u budućnosti bi volio da se obnovi fasada crkve i dotrajale kockice u prostoru oko nje. Crkva je zajedno sa svojom okolinom svojevrsno središte ovog dijela grada te je želja župnika da jednog dana sve skupa zasja pravim sjajem.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo