Nakon prvog odbojkaškog te drugog malonogometnog dana natjecanja, došao je i treći, završni dan prve Gimnazijade. Jučer smo imali priliku uživati u 8 utakmica u fazi ispadanja malog nogometa te 4 utakmice u samoj završnici odbojkaškog turnira.

Prva je na redu bila završnica malog nogometa. Turnir je otvoren četvrtfinalnim parovima dobivenim prema ždrijebu, a istodobno su se igrala dva četvrtfinala. Tako su u 9:00 ujutro na Terenu 1 zaigrale ekipe 4. b i 3. a razreda. Utakmica je bila napeta, s puno pokušaja i udaraca u gol s jedne i druge strane terena, posebno u drugom poluvremenu. Ipak, golova do same završnice nije bilo. 10 sekundi prije kraja utakmice, u gol 4. b ulazi lopta koju je precizno šutirao M. Ivić te time svoj 3. a doveo u polufinalni dvoboj. Na Terenu 2, 2. b pobijedio je maturantski matematički razred rezultatom 3:0. Time su prvi polufinalni par postali 3. a i 2. b.

U 9:20 sati krenula su preostala dva četvrtfinalna dvoboja – dvoboj Zbornice i 4. d na Terenu 1 koji je završio pobjedom Zbornice rezultatom 3:0 te utakmicom 1. c i 4. c razreda na Terenu 2. U četvrtoj minuti utakmice na drugom terenu 1. c dolazi u prednost autogolom vratara 4. c razreda K. Janče, a u istoj minuti M. Dragić rezultat izjednačava na neizvjesnih 1:1. U drugom poluvremenu nije bilo pogodaka i pobjednik utakmice određen je trima serijama sedmeraca. Prva serija sedmeraca vidjela je promašaj M. Marjanovića za ekipu 1. c te pogodak M. Dragića za ekipu 4. c. U drugom setu I. Marijanović pogađa za ekipu 1. c, a L. Glavačević za 4. c ne uspijeva pogoditi okvir gola te je sveukupni rezultat sad 2:2. U trećoj, konačnoj seriji sedmeraca zbog promašaja A. Drmića za ekipu 4. c te krucijalno važno pogođenog sedmerca za 1. c od strane L. Radoša, pobjednik zanimljive utakmice postaje 1. c. Drugi polufinalni par postaju ekipa Zbornice i 1. c razreda.

Nakon četvrtfinala, uslijedilo je prvo polufinale između ekipe 3. a i 2. b. Nakon odigranih regularnih 20 minuta, rezultat je bio 1:1 golovima G. Florijana u 7. minuti i N. Radmana u 6. minuti. Tri seta sedmeraca donijela su sveukupni rezultat od 3:3 (za 3. a sedmerce pogodili P. Batarilo i G. Florijan, a za 2. b N. i M. Zorić). Uslijedila su čak tri dodatna seta sedmeraca – u prvom za svoje respektabilne ekipe sedmerce sigurno zabijaju P. Batarilo i M. Zorić, u drugom golove ne zabijaju i G. Florijan i M. Zorić, a u trećoj smo dobili prvog finalista turnira, ekipu 3. a, zbog pogođenog sedmerca P. Batarila i promašenog od strane M. Zorića.

Drugo, izuzetno napeto polufinale krenulo je odmah nakon prvog. U njemu su se sastale ekipe Zbornice i 1. c razreda. Rani pogodak prof. Ljepotića u drugoj minuti donosi Zbornicu u vodstvo, ali na samom kraju prvog poluvremena rezultat postaje neriješen (1:1) pogotkom I. Marijanovića. Drugo poluvrijeme, kao i prvo, donijelo je neriješen rezultat (2:2) ponovnim pogotkom I. Marijanovića u 12. te prof. Müllera u 19. minuti. Drugog finalista morali smo odlučiti izvođenjem sedmeraca. Nakon sve tri serije sedmeraca, od mogućih šest, zabijen je samo jedan u korist profesorske ekipe od strane informatičara Šena i konačni rezultat od 3:2 donosi Zbornicu u finale protiv 3. a.

Prije velikog finala, ekipe 2.b i 1. c razreda odigrale su utakmicu za treće mjesto. Netom prije isteka osme minute, 1. c imao je nevjerojatno vodstvo od 0:4 pogocima L. Radoša (3′, 4′) i I. Marijanovića (5′, 6′), a N. Radman njihovu prednost smanjuje na plus tri pogotkom u osmoj minuti. U drugom poluvremenu doživljavamo totalni preokret u igri – N. Radman (11′, 18′), J. Kelić (14′) i M. Zorić (19′) sa svoja četiri gola preokreću rezultat na 5:4 i zasluženo osvajaju treće mjesto istekom dvadesete minute.

Na kraju malonogometnog turnira očekivalo nas je veliko finale Zbornice i 3. a razreda. Prof. Ljepotić ponovno daje rani gol u petoj minuti i dovodi profesore u novo vodstvo. Ipak, profesori svoju prednost nisu uspjeli održati – do kraja prvog poluvremena rezultat je bio 3:1 u korist 3. a razreda pogocima P. Oršolića (7′), P. Batarila (8′) te G. Florijana (9′). Drugo poluvrijeme vidjelo je još četiri gola – tri na stranu 3. a razreda strijelaca P. Oršolića (13′) i M. Ivića (16′, 18′) te jedan u korist profesora od strane prof. Zubčića na samom koncu utakmice u dvadesetoj minuti. Time je finale završilo završilo rezultatom 2:6, a 3. a postao je prvi pobjednik malonogometnog turnira Gimnazijade! Zanimljivo je i spomenuti da su sve današnje utakmice mladi matematičari odigrali s igračem manje (format 4 + 1), što njihovo postignuće čini još impresivnijim.

Nakon završetka malonogometnog turnira uslijedila je završnica odbojkaškog turnira. Iako se prvi dan natjecanja odbojkaški turnir odigrao na vanjskom igralištu, poluzavršnicu i završnicu gimnazijalci su bili  primorani odigrati u sportskoj dvorani budući je nepoznati počinitelj uspio potpuno uništiti vanjski stup odbojkaške mreže.

Svaka utakmica donosila je sa sobom puno akcije i dugih poena pa tako i tri seta što dokazuje da su izvrsne ekipe zasluženo prošle u polufinale turnira. Samo polufinale turnira otvorila je utakmica između 1.a i 1.c razreda. Prvi set uzela je jedina ekipa matematičke gimnazije u polufinalu, a odmah idući set 1.c izjednačuje rezultat. Napeta završnica odvijala se u trećem setu, a pobjedu je ovoga puta odnio 1. a razred i time se plasirao u finale odbojkaškog turnira. Druga polufinalna utakmica bila je između 1.b i jedinog maturantskog razreda u polufinalu – 4.b. Prvi set uvjerljivo su uzeli prvašići, ali se zato maturanti u drugom setu bude i uzimaju drugi set u napetom nadmetavanju. Konačno 1.b uzima treći set i prolazi u finale turnira. Uslijedila je utakmica za treće mjesto između ekipa 4.b i 1.c razreda. Ponovno gledamo 3 odlična seta u kojem 4.b u samoj završnici pokazuje malo više iskustva, pobjeđuje i osigurava treće mjesto na turniru. Za kraj je ostavljena, naravno, finalna utakmica koja je protekla u navijačkom tonu za obje strane. U finalu su se za prvo mjesto borile ekipe 1.a i 1.b razreda. Prvi set uvjerljivo osvaja 1.a, međutim,  1. b razred se ne predaje te osvaja drugi set. Uslijedio je treći set u kojem je 1.b odnio uz malo više sreće odnio pobjedu, a time i prvo mjesto u odbojci na 1. Gimnazijadi.

Iz đakovačke Gimnazije zahvaljuju svim sponzorima koji su im pomogli i osigurali nagrade za najbolje. Također zahvala ide volonterima Crvenog križa Đakovo, nogometnim (Zrinko Zovko, Ivan Denić i Ivan Šebetić) i odbojkaškim sucima (Chiara Mikić i Mirta Čota) te učenicima za zapisničkim stolovima koji su sva tri dana bili na raspolaganju.

NAGRADE SPONZORA:

MALI NOGOMET

1. MJESTO 3. A – GRILL I PIZZA BAR BONUS – poklon bon, OBRT ZA UGOSTITELJSTVO CALYPSO – poklon bon, SPORTSKI CENTAR GAMA – poklon bon, ŠKOLA – prijelazni PEHAR

2. MJESTO ZBORNICA – PIZZERIA SLAVONIJA – poklon bon, CAFFE BAR „THE EAGLE PUB“ – poklon bon

3. MJESTO 2.B – GRILL I PIZZA BAR BONUS – poklon bon, CAFFE BAR „LONDON“ – poklon bon

Nagrada za najboljeg strijelca (IVANO MARIJANOVIĆ, 1. C): OBRT ZA EDUKACIJU I REHABILITACIJU MOTUS – poklon bon, ANTIQUE BAR – sportska majica

Nagrada za najboljeg igrača (MATKO IVIĆ, 3. A): HEALTY FIT – FITNESS – poklon bon, ANTIQUE BAR – sportska majica

Nagrada za najboljeg vratara (KARLO PEREŠIN, 3. A): HEALTY FIT – FITNESS – poklon bon, ANTIQUE BAR – sportska majica

Nagrada za najboljeg igrača (profesori – TOMISLAV LJEPOTIĆ, prof.): HEALTY FIT – FITNESS –  poklon bon

ODBOJKA

1. MJESTO 1. B – UGOSTITELJSKI OBRT LUKAS – poklon bon, OBRT ZA UGOSTITELJSTVO CALYPSO – poklon bon, FRITTELLA – poklon bon, PIZZERIA AMORE – poklon bon, ŠKOLA – prijelazni PEHAR

2. MJESTO 1. A – PIZZERIA LIPIZZANO– poklon bon, CAFFE BAR „THE EAGLE PUB“ – poklon bon

3. MJESTO 4. B – PIZZERIA AMORE – poklon bon, CAFFE BAR „LONDON“ – poklon bon

 

Nagrada za najbolju igračicu (ANTONIA TOKIĆ, 1. A): OBRT ZA EDUKACIJU I REHABILITACIJU MOTUS – poklon bon, FOTOGRAFSKI OBRT „FOTO CLICK“- poklon bon

Nagrada za najboljeg igrača (profesori- EMINA LULIĆ, prof.): FOTOGRAFSKI OBRT „FOTO CLICK“- poklon bon

Nagrade učenicima za doprinos u organizaciji 1. Proljetne gimnazijade (MIRTA ČOTA 2. A, IVAN BILAĆ, 2. A): HEALTY FIT – FITNESS – poklon bon i SPORTSKI CENTAR GAMA – poklon bon

Izvor: Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo
Foto: Moje Đakovo/Gimnazija A. G. Matoša