U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku je jučer, 18. srpnja, održana završna konferencija projekta ”Učimo zajedno 5”, čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a partneri su 45 osnovnih i 10 srednjih škola kojima je Županija osnivač. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., financira se iz Europskog socijalnog fonda, traje 12 mjeseci (od 28. srpnja 2021. do 28. srpnja 2022. godine) te je vrijedan 6.976,477,20 kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 6.627.653,34 kune (95 %), a sredstva Županije 348.823,86 kuna.

– Projekt je bio vrlo uspješan, a u njemu su sudjelovala 154 pomoćnika koja su brinula o 164 učenika s područja naše županije. Djeca s poteškoćama su djeca kojima je potrebna naša pomoć, a prije svega im je potrebno razumijevanje njihovih vršnjaka. U tome, ogroman doprinos, osim učitelja i nastavnika, imaju upravo pomoćnici u nastavi koji pomažu u senzibiliziranju okoline na teškoće s kojima se djeca susreću – kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš Kul.

Škola s najviše pomoćnika u nastavi u Osječko-baranjskoj županiji je OŠ Vladimira Nazora iz Đakova, a ravnatelj Andrija Šušak ističe kako im je osiguravanje pomoćnika u nastavi izuzetno važno za kvalitetno obrazovanje.

– Protekle školske godine imali smo 16 pomoćnika osiguranih putem ovog projekta te četiri pomoćnika osigurana putem Udruge za osobe s teškoćama u razvoju, a sljedeće šk. godine 2022./2023. također ćemo imati 20 pomoćnika. Inače, projekt je izvrsno prihvaćen i od strane zaposlenika i od roditelja, a zadovoljni smo što smo u posljednjih desetak godina uspijevali povećavati broj pomoćnika u nastavi. Mi smo inače škola koja ima posebne odjele, zbog čega i imamo ovoliki broj pomoćnika, a do ove školske godine jedan pomoćnik išao je na dva učenika, međutim sada smo uspjeli osigurati pomoćnike za svakog učenika – zaključio je Šušak.

Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u redovit sustav obrazovanja, kako bi osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Pomoćnik u nastavi bio je osiguran svim učenicima koji su imali Odluku o priznavanju prava na Pomoćnika u nastavi, a čije je teškoće prethodno utvrdilo Stručno povjerenstvo za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, učenika Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija