Bivši je gradonačelnik Đakova u četiri mandata Zoran Vinković na Općinskom sudu u Osijeku proglašen krivim za kaznena djela krivotvorenja službene i poslovne isprave. Zbog izdavanja potvrda nekolicini zakupnika državnog poljoprivrednoga zemljišta u prosincu 2012. i ponovno u travnju i svibnju 2013. o uredno podmirenoj zakupnini, ovjerenih potpisom gradonačelnika i pečatom Grada, mada je znao da njihove obveze nisu plaćene, nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od deset mjeseci, koja će se, postane li presuda pravomoćna, zamijeniti radom za opće dobro.

Unatoč tome što nije bilo štete za državni proračun, sudac Mladen Radičević odbacio je tezu obrane o beznačajnome djelu i zaključio kako je Vinkovićeva odgovornost proizlazi iz njegove obrane, materijalnih dokaza, ali i iskaza svjedoka, potvrdivši da je, kao gradonačelnik, gradskim službama naložio da sastave izjave neistinitog sadržaja, ovjerio ih, potpisao i nakon toga kao dio obavezne dokumentacije dostavio Agenciji za poljoprivredno zemljište (APZ) radi sklapanja novih ugovora o privremenom korištenju zemlje u državnom vlasništvu.

“Ostajem pri tome da nisam kriv”

Vinković se nije pojavio na izricanju presude. Dok je njegov odvjetnik Jurica Jurić najavio žalbu na prvostupanjsku presudu, zamjenik osječkog Općinskoga državnog odvjetništva Denis Rajtek zadovoljan je što je Sud prihvatio argumentaciju tužiteljstva. O mogućoj žalbi odlučit će kada pročita pisano obrazloženje presude.

– Želio sam pomoći tim ljudima, jer su se našli u teškoj situaciji. Poljoprivreda im je bila jedini izvor prihoda i prijetila je opasnost da im banke uzmu sve. Zato sam im pomogao ne znajući da time činim kazneno djelo. U konačnici, od toga nije nastala nikakva šteta za državu, kao ni za Grad Đakovo i Ministarstvo poljoprivrede. Ostajem pri tome da nisam kriv. Da to nisam učinio, većina tih ljudi danas bi bila izvan Hrvatske, a i smatram da nisam pridonio narušavanju pravnoga sustava Republike Hrvatske, koji je, doduše, odavno narušen, izjavio je Vinković medijima telefonskim putem, nakon što objavljena presuda.

Danijel Geošić/Hina