Priča koja je posljednjih dana sve glasnije kružila gradom pokazala se istinitom! Računalnom je prijevarom Grad Đakovo oštećen za 49.200 eura, koliko je pročelnik Odjela za financije Slavko Troha još 9. srpnja isplatio izvjesnome Johnu Smithu na njegov račun u Velikoj Britaniji, za navodne obavljene usluge za Grad. Tako je taj srpanjski ponedjeljak, umjesto mirnog sabiranja dojmova s netom završenih 52. Đakovačkih vezova večer prije, postao noćna mora za dugogodišnjeg pročelnika Trohu, koji slovi kao savjestan i profesionalan službenik bez ijedne mrlje u karijeri, i još jednu potpisnicu naloga za plaćanje iz istog Odjela.

– U Odjel za financije elektroničkom je poštom stigla poruka s upitom možemo li obaviti plaćanje u inozemstvo. Počinitelj prijevare u zabludu je doveo našeg službenika tako što se predstavio u moje ime, s lažnom e-adresom i podacima kao da sam to ja. Na to je pročelnik odgovorio upitom na koji račun, komu i koji iznos, provjerio u banci može li ići uplata, dobio instrukcije za plaćanje i ono je provedeno, objasnio je slučaj brojnim medijima (uoči) ovog vikenda gradonačelnik Marin Mandarić.

Nije nimalo posumnjao i nazvao gradonačelnika radi dodatne provjere

Čim je kasnije ustanovljeno da je posrijedi obmana, sve je prijavljeno policiji i DORH-u, otvorena je i međunarodna istraga koja traje, ali bez novih saznanja dostupnih javnosti. Iako je e-mail bio vrlo dobro sročen i bez jezičnih pogrešaka, javnost se pita kako je moguće da pročelnik nije nimalo posumnjao da je riječ o lažnoj ili u najmanju ruku čudnoj poruci s nalogom za plaćanje tako velikoga iznosa, pa ga je prebacio na Smithov račun bez dodatnih provjera?! I sam gradonačelnik Mandarić govori kako ga čudi što ga pročelnik nije nazvao u vezi provjere naloga, jer prepiska elektroničkim putem oko platnih naloga u Gradu nije uobičajena praksa. Informatički pismeniji sjetit će se također da je upravo John Smith ime koje se kao primjer pojavljuje u svakom pregledniku e-pošte prilikom otvaranja komunikacijskog računa za naziv “accounta”.

Prevarene gradske službenike sada očekuje stegovni postupak zbog povrede službene dužnosti, što predviđa Zakon o lokalnim službenicima i namještenicima, a posljedice su zasad neizvjesne i ovise o odluci Službeničkog suda u Osijeku, nadležnoga za sve službenike i namještenike upravnih tijela na području Osječko-baranjske županije.

– Radi se provjera IP adrese, tokova novca. Zakon jasno predviđa odgovornost za nastalu štetu, no nadamo se da će policija ući u trag novcu i vratiti ga kako se ne bi potezalo pitanje za nadoknadu štete, jer Gradu sada u proračunu manjka taj iznos za koji nemamo planiranu poziciju, kaže Mandarić.

Na isti način novac “ispario” iz slavonskobrodske tvrtke i s osječkog Sveučilišta

Sličan je slučaj prijevare ovog ljeta zabilježila i brodsko-posavska policija, kada je zaposlenica slavonskobrodske tvrtke primila e-mail poruku svog direktora, u kojoj od nje traži isplatu većega iznosa na bankovni račun u Velikoj Britaniji. Opis je plaćanja bio kupnja kapitala, zbog čega nije ništa posumnjala. Tek je naknadno u razgovoru s direktorom saznala i shvatila da joj on nije poslao e-poruku s nalogom za uplatu novca. Neslužbeno se doznaje da je posrijedi tvrtka iz Grupe Đuro Đaković.

Sumnjičavi nisu bili ni na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje su također na temelju slične lažne e-poruke na Smithov račun u Velikoj Britaniji navodno isplatili 100.000 kuna.

Danijel Geošić, foto: arhiva