Bivši prvi čovjek Đakova Zoran Vinković, kojemu je nakon poraza na lokalnim izborima prije dvije godine “za utjehu” ostalo mjesto u Gradskom vijeću više ne sjedi u vijećničkoj klupi! Zbog presude Općinskoga suda u Osijeku, kojom je Vinković lani proglašen krivim za kaznena djela krivotvorenja službene i poslovne isprave prilikom izdavanja potvrda za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta 2012. i 2013., Gradsko je vijeće (GV) danas većinom glasova, pozivajući se na članak 80. i točku 3 Zakona o lokalnim izborima, potvrdilo kako je Zoranu Vinkoviću (Srcem za Đakovo) 4. travnja ove godine, kada je presuda Suda postala pravomoćna, prestao vijećnički mandat.

Kazna zatvora duža od šest mjeseci – kraj mandata

Kako je Vinkoviću izrečena kazna zatvora od 10 mjeseci, zamijenjena radom za opće dobro, Mandatna komisija Gradskoga vijeća, obrazložio je njegov predsjednik Pavo Cindrić (HDZ), prethodno je zatražila mišljenje osječkog Općinskoga suda i na temelju uvida u pravomoćnu presudu, poštujući zakonske odredbe, donijela izvješće i zaključak, koji je predstavničko tijelo zato i prihvatilo s 12 glasova “za”, četiri “protiv” i tri “suzdržana”. – Bez obzira što je kazna zatvora pretvorena u rad za opće dobro, vijećnički mandat prestaje svakom pravomoćnom presudom sa zatvorskom kaznom dužom od šest mjeseci, rekao je predsjednik Mandatne komisije Ivica Slišković (HDZ),

– Je li ovo izraz želje vladajućih da se na politički način riješe Zorana Vinkovića i opozicije u Đakovu ili je ova odluka rađena po zakonu, upitala je HNS-ova Ankica Mandić, dodajući da je Vinković krimenom za slučaj “zemlja” spriječio odlazak deset obitelji u Irsku. – Nije oštećen državni proračun i tko će odgovarati ako se sudska odluka promijeni?, kazala je. Predsjednik Vijeća Cindrić odgovorio je kako se Vinković pojavio na sjednici Vijeća 30. svibnja, iako je tada već bio primio pravomoćnu sudsku presudu, znajući za posljedice. – Vijeće ne može promijeniti i propitkivati sudske odluke. Podnošenje izvanrednoga pravnog lijeka ne odgađa njezino izvršenje i vijećnik je, sudjelujući na prošloj sjednici, prekršio Zakon o lokalnim izborima, prokomentirao je Cindrić.

– Zašto uopće raspravljamo o ovome? Čovjek je osuđen. Zakon je rekao svoje i na nama je samo da primimo na znanje da se zakon poštuje, kazala je Sanja Bježančević (SDP). – Uvrštavanjem ove točke dnevnoga reda na tematsku sjednicu Vijeća donosimo samo deklarativnu odluku i jačamo legitimitet izvješća Mandatne komisije, obrazložio je predsjednik Cindrić.

Selcima Đakovačkim igralište vrijedno 900.000 kuna

U nastavku tematske sjednice, sazvane prvenstveno zbog davanja suglasnosti Vijeća na projekt izgradnje dječjega igrališta u Selcima Đakovačkim, sufinanciranoga sredstvima Programa ruralnoga razvoja RH, gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ) priznao je da sjednica sazvana “ad hoc”, u svega dva dana, radi ostvarivanja preduvjeta za apliciranje projekta na natječaj za dodjelu sredstava preko LAG-a Strossmayer. – Projekt je otprije poznat, u nekim je detaljima modificiran i planiramo ga prijaviti na iznos od 100.000 eura, uvećano za PDV. Maksimalni je iznos potpore 40.000 eura, što očekujemo dobiti. Rok za prijavu je 19. kolovoza, no počinju godišnji odmori i procijenili smo da ćemo se ovako lakše sastati, rekao je Mandarić.

Ovim projektom, uz Piškorevce najveće đakovačko prigradsko naselje dobilo bi moderan prostor za druženje i rekreaciju, na kojemu bi se našli sportski tereni za rukomet i košarku objedinjeni s dječjim igralištem, uz cjelokupno infrastrukturno i hortikulturno uređenje.

Danijel Geošić