Ravnatelj Državne ergele, Mirko Damjanović, podnio je danas ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću ostavku na svoju poziciju.

Damjanović je dao ostavku zbog slučaja “lipicanac” o kojemu je u subotu 12. siječnja pisao Telegram.hr. Ravnatelj je, otkrio je taj medij nakon anonimne dojave, lipicanca iz Ergele dovezao kući kako bi ga tijekom školskih praznika jahao njegov sin. Maloljetnik je u jednom trenu pao s konja, a životinja se preplašila, pobjegla i završila pod vlakom.

Ministar Tolušić: Priča je definitivno glupa

Ministar poljoprivrede Tolušić izjavio je da se slučaj istražuje te da će nadležna tijela postupati nakon izvješća policije i na temelju predočene dokumentacije. Na novinarski komentar da je sve kao u nekom filmu, ministar je odvratio kako je to “glupa priča”. “Glupa je priča definitivno, slažem se u potpunosti”, rekao je Tolušić.

Konj bio u zakupu Damjanovićeva oca?

Na službenoj internetskoj stranici Ergele, među 11 zakupnika konja, nema podataka o tomu da je stradali konj dan u zakup ravnateljevu ocu, kako kaže Damjanović, a u Strizivojnu, gdje živi sam ravnatelj, dovezen je 22. prosinca 2018. “Ugovor o zakupu lipicanskog kastrata potpisan je između Ergele i Ilije Damjanovića, mog oca. Ergela uvijek ima određeni broj konja u zakupu i na zahtjev stranke potpisuje ugovor o zakupu koji propisuje obveze postupanja s konjem. U ugovoru piše i kako se podaci o zakupu objavljuju na internetskoj stranici, ali administrator taj podatak nije ažurirao”, priopćio je Damjanović za Jutarnji list. Dodao je i da odluku o dodjeli konja u zakup donosi Povjerenstvo za zakup koje čine tri člana.

Damjanović, po struci veterinar, na mjesto ravnatelja Državne ergele Đakovo i Lipik izabran je 5. lipnja 2017. godine. Na natječaju je pobijedio dotadašnjeg ravnatelja Varaždinca Nidala Korabija.

Igor Kretonić