Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Đakova u centru pažnje našla se gradska komunalna tvrtka Univerzal.

Gradsko vijeće prihvatilo je izvješće o radu i financijskom poslovanju gradskih tvrtki u 2017. godini, ali rasprava je nastalo oko zatečenoga stanja u gradskoj komunalnoj tvrtki Univerzal. Naime, sve gradske tvrtke godinu su završile u prihvatljivom plusu, dok je tvrtka Univerzal u velikim kreditima i dugovima. Stanje u Univerzalu je toliko loše da novi direktor tvrtke, Stjepan Ripić, koji tu ulogu obavlja od prošle godine, sumnja na kriminalne radnje unutar same tvrtke te su protiv pojedinih osoba podignute i kaznene prijave:

„U posljednje tri godine tvrtka je opterećena kreditima, kojih je u jednoj banci podignuto deset milijuna kuna. Pregledavajući zatečeno stanje, naišao sam na niz svari koje izlaze iz domene redovitog poslovanja, koje upućuju na sumnju na kriminalne radnje pa su protiv određenih osoba podignute kaznene prijave. Iznos prijava zasad je više od dva milijuna kuna i očekujemo da institucije odrade svoj posao“, rekao je direktor Ripić.

Zaključeno je kako su podizani različiti krediti prije izbora koji su danas uteg u gradskom poslovanju. Prema tvrdnji današnjeg direktora Univerzala, svi ti projekti su nepotrebni za funkcioniranje i prosperitet Đakova. Direktor Ripić smatra kako je poslovanje Univerzala u prošlosti onemogućilo smanjenje cijene odvoza otpada u budućnosti te je prošlo poslovanje tvrtke ogroman uteg napretku u budućnosti.

Oporbeni čelnik Zoran Vinković, bivši gradonačelnik Đakova, smatra kako se nikoga ne može osuditi dok mu se ne utvrdi krivnja te se stvari ne mogu rješavati dijeljenjem otkaza unaokolo.

Na sjednici smo još mogli čuti kako Grad ne smije dopustiti toliko zaduživanje jedne gradske tvrtke, te da je to sve napravljeno kako bi se pokupili bodovi uoči izbora.

Sadašnji gradonačelnik, Marin Mandarić, kaže kako je šteta koju je Univerzal počinio u prošlosti ogromna i vrlo teško nadoknadiva. Pita se što će se dogoditi ako se ispostavi kako su sumnje u lopovluk točne, što će biti sa svim tim novcem i hoće li ikada biti vraćen.

Ostaje nam čekati da se provede kriminalna istraga koja će pokazati je li u Univerzalu bilo kriminalnih radnji i hoće li itko za njih odgovarati.

Igor Kretonić