Uvertira u Đakovačke vezove posljednjih je godina, već je poznato, izložba fotografija Silvije Butković u predvorju Centra za kulturu. Ova svestrana i kreativna Đakovčanka, koja se od fotoaparata ne odvaja punih 15 godina, za 53. je Vezove odlučila pripremiti tematski postav “Ždrijebe iz Đakova”. Zbirku od 80 radova, što je 24. samostalna Silvijina izložba u nizu, složio je Foto kino klub Đakovo, čija je aktivna članica. Sinoćnje otvorenje izložbe okupilo je brojne njezine prijatelje i zaljubljenike u fotografiju. Glazbeni dio “odradile” su Bećarine KUD-a Tena, a program je vodio mladi Marko Sabljaković, Silvijin suradnik i voditelj amaterskog Kazališta “Mika Živković” Retkovci, autor predgovora prateće brošure. U ime Foto kino kluba pozdrave je uputio Ivan Vajler, dok je izložbu otvorenom proglasio zamjenik gradonačelnika Robert Francem, čestitajući Silviji na još jednoj “razglednici” Đakova.

Autoricu inspirirala slikovnica iz suvenirnice 

– Inspiraciju za ovogodišnju sam temu pronašla u suvenirnici Državne ergele Đakovo, gdje sam na policama s predmetima koje nudimo posjetiteljima primijetila slikovnicu “Ždrijebe iz Đakova”. Razigrana ždrijebad snimljena je na Ivandvoru, samo što su mnogi ti maleni lipicanci s fotografija danas odrasli pastusi i kobile. Dok sam pripremala izložbu, morala sam zaviriti među fotografije nastale prije 13 godina, kada sam tek stigla na Ergelu. Vidi se to po nekim neobojenim koralima, kazala je autorica. Lipicanac se rađa kao konj tamno sive ili crne boje, da bi nakon osme godine života počeo “blijediti” i ostao siv ili postao bijel, dodala je domaćica brojnim turistima – inozemnim i tuzemnim gostima na Državnoj ergeli, ali i objasnila kako je također moguće da lipicanac u odrasloj dobi bude dorat u smeđoj ili vranac u izrazito crnoj boji.

Iako se, kada se pojavilo, 2012. godine “Ždrijebe iz Đakova” Croatije filma, Tulipan, nije našlo u animiranom filmu i postalo đakovački brend, kako je tada bilo planirano, osim u bojankama, na puzzlama, magnetićima i u društvenoj igri, zaživjelo je sedam godina kasnije u nekom posve drukčijem obliku na fotografiji Silvije Butković. Njezino “Ždrijebe” moglo bi potaknuti najmanje sugrađane da se zaljube u konja lipicanca, koji kao neodvojivi dio žive kulturno-povijesne baštine pripada ovome kraju, Đakovu, Šokcu i Slavoniji.  

Danijel Geošić, foto: ustupljene fotografije