Kao i proteklih godina, Grad Đakovo je prepoznao važnost kampanje Zelena čistka kao važan korak u promjeni odnosa građana prema primarnom odvajanju otpada i saniranju postojećih divljih odlagališta. S obzirom na to da se većina divljih odlagališta otpada nalazi na poljoprivrednim površinama te uz poljske puteve i kanale, poljoprivredni redar Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova prikupio je ključne informacije o lokacijama, količini i vrsti otpada, a samom organizacijom navedene kampanje rukovodi pročelnica navedenog Upravnog odjela, Sanja Rogoz-Šola, mag. oec.

Ove, 2022. godine, odnosno dana 23. i 24. rujna planirano je čišćenje na sveukupno 5 lokacija na području samoga grada i prigradskih naselja, a sudjeluju volonteri odnosno članovi pojedinih udruga te sportskih klubova s područja Grada Đakova i to novoosnovana Sportsko-veslačka udruga Đakovo, ZŠRU Đakovo, Lovačko društvo „Jastreb“ Piškorevci i Aeroklub Đakovo. Nadalje, akciji se nesebično priključuju neki od obrta i trgovačkih društava kao što su Đakovački vodovod d.o.o., Imitor grupa d.o.o., Centrogradnja d.o.o., Riokop obrt i Cesting d.o.o., koji ustupaju potrebnu mehanizaciju kao i ljudske resurse kojima doprinose ispunjavanju cilja Zelene čistke. Za odgovarajuće i propisno zbrinjavanje sakupljenog otpada zaduženo je trgovačko društvo Univerzal d.o.o. Đakovo.

Priložene fotografije nastale su u okviru prvog dana provedbe Zelene čistke. Dodatne informacije o količini i vrsti otpada biti će poznate nakon rezimiranja cjelokupne akcije čišćenja.

Napominjemo da je dana 18. rujna 2021. godine akcija čišćenja provedena na lokacijama kod nadvožnjaka Hrastinka (Đakovo), jezero Jošava, Mlinac, Bajer, na poljskim putovima Gornje polje (Piškorevci) i Novo polje (Đakovo) i na pašnjaku „Fratrićevo“ u Budrovcima te je na navedenim lokacijama prikupljeno ukupno 33 100 kilograma otpada koji je na odgovarajući način zbrinut, a na akciji čišćenja je sudjelovalo gotovo 40 volontera.

Zelena čistka – Let’s do it Croatia! – Zajednička je akcija čišćenja divljih odlagališta otpada. Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.

Svi lokalni napori povezani za čišće i zelenije sutra. Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu. „Hvala svim volonterima koji su sudjelovali u akciji, a građane pozivamo na savjesno odlaganje otpada.“, poručuju iz Grada Đakova.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo