Smrknuti profesor “Večernje škole”, majstor improvizacije, veliki obožavatelj Slovenaca, živahni govornik i komentator svakodnevnice Željko Pervan ponovno stiže u Đakovo, ovaj put s novim stand up komadom “Na hladnom betonu”. Na sceni od 80-ih godina, u aktualnom stand-up nastupu govori o vlastitom životu od rođenja do danas, naravno na specifičan sarkastično-satiričan način i duhovit način koji izaziva salve smijeha.

Pervanovo gostovanje na pozornici Centra za kulturu u ponedjeljak 19. studenoga priprema Odbor za ravnopravnost spolova Grada Đakova u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca, inauguriranog u karipskoj državici Trinidad i Tobago 1999. godine. Beton je ohlađen od 19.30, a ulaz slobodan.

– Ime je nastalo kao isječak jedinog savjeta starijih, koji se pokazao točnim tijekom mog života. Ne sjedi na hladnom betonu! Inače, savjeti su previše subjektivni da bi bili upotrebljivi. U mom slučaju stariji su se penjali na krivo drvo, ništa nisam poslušao i ispalo je odlično. Želja da se drugima uređuju životi jedan je od najjačih nagona u čovjeku, kao produžetak vrste, kao želja za životom. Izborio sam se da me ne uređuju razni arhitekti mog života, da me svedu na vlastitu mjeru ma kako dobronamjerni bili. Ovo što radim nema učitelja, nema knjiga, nema škola, kurseva, ništa – samo ti i javnost. Premalo je osobnosti danas pored tolikih medija i trendova, a to je uzrok svemu lošem, ratovima, svađama, ubojstvima i zlu uopće. Uzimamo svoje stavove s polica, proizvedene za određenu svrhu. Rijetko tko se muči da sam proizvede svoj stav o nečemu kad ga može preuzeti s nekog medija, a ne se mučiti sam provjeravati, razmišljati, pričekati sa zaključkom, rekao je Pervan u jednom intervjuu o tome kako je pronašao inspiraciju za ime novog stand-upa. Otkrio je i puno više.

Danijel Geošić