Predstavnici Hrvatskih cesta d.o.o. Poslovne jedinice Osijek, Uprave za ceste Osječko-baranjske županije i tvrtke Cesting d.o.o. Osijek danas (15. studenoga 2022. godine) održali su zajednički sastanak o održavanju javnih cesta u zimskom razdoblju 2022./2023. godine na području Osječko-baranjske županije. Tom prigodom, a u cilju njihova koordiniranog djelovanja, prezentirani su operativni planovi održavanja javnih cesta u narednom razdoblju, a potom je u sjedištu Cestinga priređeno postrojavanje vozila i strojeva.

– Cesting održava 2.370 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta na području tri županije, što je puno te smo oformili Stožer zimske službe i napravili Operativni plan zimske službe. Imamo devet mjesta stalnih dežurstava, info centar koji radi sedam dana u tjednu, 24 sata te možemo poručiti da smo u suradnji s policijom, meteorološkim zavodom i ostalim službama spremni za zimsko održavanje cesta – rekao je direktor Cestinga Dubravko Kučinac.

Dodao je kako je ove godine Cesting uložio 1,8 milijuna kuna za kupovinu novih strojeva i opreme, pa na raspolaganju za zimsku službu ima 67 vozila, odnosno prosječno jedno vozilo na 35 kilometara cesta. Uobičajena potrošnja soli ranijih godina bila je oko 3-3.500 tona soli, a ove godine u skladištu su osigurane zalihe soli u iznosu od 5.170 tona, ali i 20 tona kalcij klorida koji se posipa na trasu kada je temperatura niža od –10 stupnjeva.

– Možemo biti zadovoljni jer vidimo da je tvrtka Cesting spremna za zimsko održavanje cesta, i to od broja i stanja vozila i strojeva preko količina soli do spremnosti radnika. Zahvaljujući obnovi strojnog parka spremni su i za održavanje povećanog broj kilometara, a ne treba zanemariti ni podatak da Cesting održava ceste 365 dana godišnje. Dakle, ne samo u zimskom razdoblju te možemo biti zadovoljni kako kontinuirano održavaju ceste, kao i prilaze cestama i zeleni pojas uz njih – rekao je zamjenik župana Mato Lukić te pohvalio rukovodstvo i djelatnike Cestinga.

Romeo Molnar iz Služba prometne policije Policijske uprave osječko-baranjske podsjetio je da u skladu sa zakonskim odredbama policija od 15. studenoga do 15. travnja pojačano nadzire korištenje zimske opreme u zimskim uvjetima. Zimski uvjeti znače da su kolnici pokriveni snijegom ili je poledica, a tada mogu prometovati samo vozila koja posjeduju propisanu zimsku opremu, dok ne smiju prometovati teretna vozila s prikolicom. Zimska oprema podrazumijeva postavljanje zimskih pneumatika na sva četiri kotača ili ljetnih s najmanjim dubinom utora od 4 milimetara te lancima pripremljenim za postavljanje na pogonske kotače. Kazne za nepoštivanje ovog propisa iznose 1.000 kuna za fizičku osobu, a od 5 do 15.000 kuna za pravnu osobu i fizičku osobu-obrtnika.

– Bez obzira na financijsku situaciju i povećanje cijena, Uprava za ceste Osječko-baranjske županije uspjela je osigurati dovoljan iznos za uspješno izvođenje programa zimskog održavanja 904 kilometara županijskih i lokalnih cesta Osječko-baranjske županije. Drago mi je vidjeti da su sve službe spremne za predstojeću zimsku sezonu – kazala je ravnateljica Uprave za ceste Osječko-baranjske županije Lejla Ševo.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija