Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić danas je u Maloj gradskoj vijećnici primio đakovačkog fotografa i nastavnika strukovnih predmeta iz područja fotografije u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata Đakovo Zlatka Mesića povodom velikog uspjeha koji je postigao na međunarodnom natječaju Imagine Europe, Vision of Europe in 2050! Riječ je o formi kratkog videa u kojem se prezentira vizija Europe 2050. Zlatko Mesić jedini je iz RH koji je ušao među top pet najboljih nagrađenih vizionara Europe 2050. Uz Mesića gradonačelnik je primio i četiri učenice koje su sudjelovale u izradi videa. Poznati Đakovčanin dobio je nagradu i pravo sudjelovanja s ostalim dobitnicima na međunarodnoj radionici koja će se održati iduće godine u svibnju u Luksemburgu.

Svaki od pet najboljih vizionara Europe 2050. godine mogao je po svom izboru izabrati susret i razgovor s nekom poznatom, utjecajnom osobom svjetskih razmjera, a Zlatko Mesić je odabrao razgovor sa svjetski poznatim glazbenikom i mirotvorcem Bonom Voxom kojeg planira pozvati u Đakovo da održi koncert. I tako, kaže Mesić, Vox ljetuje u kolovozu na našem Jadranu pa vjeruje da će se uspjeti dogovoriti da dođe u Đakovo i održi koncert na stadionu Đakovo. Mesiću je ovo drugo predstavljanje u Europskom parlamentu u roku od godinu dana.

Nas je pet ravnopravnih pobjednika, ja sam vizionar Europe 2050. godine. Mogli smo izabrati koga god smo htjeli od svjetski poznatih ljudi, ja sam izabrao Bonu Voxa, učinit ću sve da dođe u Đakovo. Neki su izabrali možda Trumpa, neki Merkel, neki Macrona. Ja ću imati pravo postavljati pitanja, davati prijedloge. Realno, bit ću jedini Hrvat koji će u sat vremena razgovarati sa pet najmoćnijih ljudi na svijetu, rekao je Mesić na prijemu. Njegov uspjeh, kaže, reflektirat će se na Đakovo, Slavoniju, Hrvatsku.

Plan mu je predložiti poslovnu suradnju na gospodarskom planu svjetskim silama, a na koncertu Bona Voxa u Đakovu očekuje do 40 tisuća ljudi. Gradonačelnik Marin Mandarić sa svojim zamjenikom Robertom Francemom čestitao je Mesiću na iznimnom uspjehu.

Nije puno ovakvih događaja kojima se može podičiti ne samo Đakovo nego i cijela RH i to još više daje na težini uspjehu, rekao je gradonačelnik dodavši kako vjeruje da Mesićevo djelovanje i rad kao i njegovih učenika neće stati na ovom priznanju. Učenicama, sudionicama projekta rekao je da se ne boje izazova u životu ni podizanja letvice na malo višu razinu. – Što se tiče Zlatkove najave o pozivu Bona Voxa u Đakovo naravno da stojimo iza toga. Bili bismo presretni kad bi došao u Đakovo i kad bi U2 održao koncert u našem gradu. To bi bilo nešto nezapamćeno, rekao je gradonačelnik dajući punu podršku ovom prijedlogu.

Pobjednički video Zlatka Mesića:
https://www.imagineeurope.eu/finalist/zlatko-mesic

Izvor: Grad Đakovo