Gradonačelnički kandidat Zoran Vinković održao je još jednu konferenciju za medije. Ovoga puta konferencija je održana izvan grada, pored parcela na kojima se odlaže građevinski otpad, ali i kako tvrdi Vinković, opasni otpad.

“U ovoj predizbornoj kampanji svakako uz gospodarstvo, otvaranje novih radnih mjesta, ostanak mladih, pomoć svim sferama života u gradu Đakovu, jedna od ključnih točaka mog programa je “zeleno Đakovo”, započeo je svoje izlaganje Zoran Vinković.

Aktualna gradska vlast zaustavila je sve moje projekte

Zatim je rekao nešto o projektima koji su odrađeni i pripremljeni za vrijeme dok je bio gradonačelnik Đakova:

“Proteklih godina, dok sam ja bio na čelu grada, sanirana je gradska deponija Vitika, otvorena je nova kaseta. Pripremljeni su svi programi i projekti vezani za reciklažna dvorišta. Nabavljene su posude i kontejneri za stambene zgrade namijenjene odvojenom prikupljanju otpada. Pokrenuli smo i niz projekata vezanih za energetsku obnovu zgrada kolektivnog stanovanja kojima je sređen niz zgrada u gradu i time je pokrenuto gospodarstvo te su mnoge tvrtke koje se bave građevinom sačuvale svoj posao, radnike i radna mjesta. Odrađena je i energetska obnova obiteljskih kuća.”

Od građevinskih čestica napravljeno je divlje odlagalište otpada

Tvrdi kako je sadašnja gradska vlast sve njegove projekte zaustavila, a zatim se osvrnuo na odlagalište otpada ispred kojeg je održana konferencija:

“Iza mene nalazi se primjer kako gradska vlast skrbi o zelenom Đakovu, o čistom Đakovu. Iza mene nalazi se deponija građevinskog otpada. Ovu česticu sam još ja kupio tamo negdje 2016. godine, ona je parcelirana, a iza mene se nalaze dvije građevinske čestice. Jedna je neophodna za županijsku cestu, netko ju je zakočio i ona je izuzetno opasna za sve sudionike u prometu posebno most koji je prije nekoliko dana netko probio.”

Dodao je kako će njegovi protivnici taj čin vjerojatno pripisati njemu, a za odlagalište je upozorio kako se na njemu nalazi i opasni otpad što je veliki problem zbog blizine rijeke Jošave.

Na reakciju je pozvao Ministarstvo zaštite okoliša.

Zatim je nastavio:

“Mnogi su pričali da sam ovo otkupio za sebe, ali u imovinskim knjigama Grada Đakova se može vidjeti da se ovdje nalaze dvije građevinske čestice koje je Grad mogao prodati i uprihoditi sredstva, a ne napraviti divlju deponiju građevinskog i opasnog materijala. Odgovorno tvrdim da je ovo sve rađeno po nalogu gradske vlasti.”

Spomenuo je kako se jedna ovakva deponija nalazi i ispod Strossmayerovog parka, gdje je kako tvrdi trebala biti nova ekonomska škola s pripadajućom dvoranom i zatvorenim bazenom.

Smatra kako se ovakav otpad treba sanirati u reciklažno dvorište, a ne na ovakve deponije.

Pozvao je odgovorne da saniraju ogradu na mostu na županijskoj cesti te apelirao da se što prije započne nastavak dionice od Đakovačkog Piska do Đurđanaca s pripadajućim novim mostom kako bi se u budućnosti spriječile tragedije.

Igor Kretonić