Novu konferenciju za medije održao je Zoran Vinković, kandidat za gradonačelnika Grada Đakova. Ovoga puta konferencija je održana ispred Mimoze koju je nazvao “Matanovim dvorima” ili “Trnoružicinim dvorcem”.

“Činjenica je da više nema ministra Marića, ni Ministarstva državne imovine, ali ostala je ova derutna zgrada, ruglo grada u vlasništvu Grada gotovo 4 godine. Gradska vlast preuzela je ovu zgradu opraštajući dug za komunalnu naknadu Republici Hrvatskoj i na taj način osiromašila Grad Đakovo ne samo, za oko 3 milijuna kuna duga za komunalnu naknadu, nego će i potpisavši ugovor o darovanju kojim se obvezuje da ako Grad u 5 godina ne privede zgradu svrsi, Republici Hrvatskoj morati vratiti 26 milijuna kuna”, započeo je Vinković.

Njegovo mišljenje je kako Grad hitno treba sazvati sastanak s predsjednikom Vlade i prije svega predložiti da Vlada prihvati ovu zgradu nazad u svoje vlasništvo i da prihvati projekt iz 2001. godine kada su u ovu zgradu trebale useliti sve državne institucije, ali i Gradska uprava. Napominje kako će to odmah napraviti ako postane gradonačelnik.

Dodao je kako struka treba procijeniti koliki se radovi na zgradi trebaju izvoditi, ali kako svi radovi moraju biti plaćeni iz Proračuna Republike Hrvatske.

“U Reichsmannovoj zgradi otvorit ću Muzej Đakovačkih vezova”

Dalje je nastavio:

“Danas neću o zapošljavanju, ali ću podsjetiti da je Grad kupio još jednu zgradu koja je u sličnom stanju, Reichsmannovu zgradu, upravu još jednog od posrnulih giganata u pretvorbi i privatizaciji đakovačkog, ali i hrvatskog gospodarstva, Trgoprometa. Također se za nju ne zna namjena. Podsjetit ću kako je ona zaštićeni spomenik kulture i kako nikakve preinake te zgrade u nešto drugo nisu dozvoljene. Budući da ni ovdje nemamo neku namjenu koja bi bila u interesu Grada i građana, predlažem, što će biti i jedna od točki mog programa, napraviti jedan europski projekt i u toj zgradi otvoriti Muzej Đakovačkih vezova.”

Niz nekretnina koje je kupila gradska vlast nazvao je “mrtvim kapitalima”, a dodao je kako smatra da gradska vlast nije dorasla svom poslu i ne zna staviti u funkciju te zgrade.

“Posebno ću se založiti da u tom Muzeju Đakovačkih vezova imamo dio koji će biti posvećen i neodržanim 54. Đakovačkim vezovima, kako bi svi građani vidjeli kako ljudska glupost može uništiti i ne održati jednu od najvećih hrvatskih kulturnih manifestacija. Ono što mogu najaviti je da će ove godine biti održani dvostruki, 54. i 55. Đakovački vezovi kako ne bi kaskali za svim ostalim kulturnim manifestacijama koje su se prošle godine održale”, završio je svoju konferenciju Zoran Vinković.

Igor Kretonić