Na današnjoj konferenciji za medije, Zoran Vinković, bivši gradonačelnik Grada Đakova najavio je kako će se kandidirati za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima u sklopu političke platforme “Vratimo grad građanima”.

Na početku svog obraćanja izrazio je veliku sućut obitelji Darija Hanuljaka i čitavom Radio Đakovu, a zatim je najavio temu konferencije, kandidaturu za gradonačelnika Grada Đakova koja će se temeljiti na političkoj platformi „Vratimo grad građanima“.

Istaknuo je kako su u platformu pozvane sve opozicijske stranke Gradskog vijeća, ali i kakve druge opcije kojima je bitan isključivo interes Grada i svih njegovih prigradskih naselja.

„Temelj te političke platforme bit će, u prvom redu, oživljavanje đakovačkog gospodarstva kroz niz mjera uključujući i donacije za očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih radnih mjesta. Prioritet će biti upravo otvaranje novih radnih mjesta kako bi mladi ljudi ostajali u Đakovu, Slavoniji, Hrvatskoj.“

rekao je Vinković na početku iznošenja programa, a zatim dodao:

„Ta politička platforma bit će u svakom dijelu okrenuta građanima i samom gradu, ne privatnim interesima kao što je to u zadnje 4 godine i sama pomoć tom gospodarstvu bit će uvelike nadmašena za ovaj smiješni iznos od 2,5 milijuna kuna. Imamo u vidu da se samo za plaće gradskih ustanova i Grada Đakova troši gotovo 22 milijuna kuna, a prije 4 godine taj je iznos bio oko 7 milijuna kuna.“

Ukidanje prireza jedna od prvih mjera

Kao jednu od prvih mjera, Vinković je najavio ukidanje prireza što je argumentirao tvrdnjom da prirez u ovom trenutku više nije neophodan kako bi Grad imao financijsku stabilnost.

Najavio je i pomoć u demografskoj obnovi u vidu pomoći mladim obiteljima te stipendiranje mladih u daleko većim iznosima nego li je to praksa bila do sada.

Veliki iskorak najavio je i u socijalnom te društvenom programu Grada:

„Naravno da Grad ne može zaboraviti ni umirovljenike, socijalno ugrožene, nezaposlene i tu najavljujem jedan veliki iskorak u socijalnom programu. Također, društveni dio života, od kulture, sporta, KUD-ova, udruga bitnih za Grad, nitko neće biti zanemaren kao u ove 4 godine, osim u pojedinim udrugama gdje odlazi do određenog licemjerja te se zapošljavaju određene osobe bez transparentnosti.“

Kao posebno bitan naveo je daljnji razvoj komunalne infrastrukture (pješačke staze, ceste, biciklističke staze, javna rasvjeta) te ulaganje u nove sportske objekte (zatvoreni gradski bazen, teniska dvorana, gradnja dvorana za Nazorovu i Goranovu školu).

Na kraju je dodao:

„Osnovna poanta ovog programa je: „Grad svima, a ne samo njima“.

Lokalni izbori su sve bliži, a Zoran Vinković prvi je kandidat koji je svoj ulazak u gradsku političku arenu i službeno potvrdio.

Igor Kretonić

Foto: Arhiva