Kandidat za gradonačelnika Đakova Zoran Vinković održao je danas na Strossmayerovom trgu još jednu od svojih konferencija za medije.

Konferenciju je započeo temom kojim se bavio i prošli puta, projektom aglomeracije Đakovo te je naglasio kako je to projekt bivše gradske vlasti:

“Podsjetit ću građane da je u mom mandatu započeo projekt aglomeracije te ga je Vlada RH proglasila projektom od strateškog interesa, ne za Đakovo, nego za Republiku Hrvatsku. Prva javna nabava objavljena je 16. travnja 2016. godine, tako da ne stoje izjave direktora Vodovoda. Očekivao sam da će se ovdje javiti i najodgovorniji, gradonačelnik. Redovno se o tome na društvenim mrežama oglašava dogradonačelnik i govori tamo određene neistine. Druga odluka o odabiru napravljena je 28. srpnja 2017. godine, a ja moram reći da su mene odmah nakon lokalnih izbora smijenili kao člana Povjerenstva u lipnju 2017. godine. Treća odluka o odabiru dogodila se 24. travnja 2018. godine, a četvrta odluka o odabiru 29. kolovoza 2018. godine., gdje je izabran sadašnji izvođač radova.”

Zatim se ponovno vratio na 25 milijuna kuna, koje kako tvrdi, Grad Đakovo mora vratiti Europskoj uniji te na komentare kako se ne radi o 25 milijuna, nego 25%:

“Ako netko ne zna što je 25% to ja vrlo dobro znam. 25% od ovih radova, govorimo samo o aglomeraciji, ne i o pročistaču otpadnih voda iznosi 103.322.171,00 kuna, točnije 25% od toga je 25.830.542,75 kuna. Savjetujem gradonačelnika i njegovog zamjenika da hitno zatraže sastanak s predsjednikom Vlade, jer u ovom postupku kažnjavanja bilo je uključeno 12 vodovoda s područja Hrvatske, a samo je Đakovački vodovod dobio ugovornu kaznu.”

Dodao je da ovih nešto više od 25 milijuna i kako tvrdi, promašena kupnja Mimoze od države, Grad Đakovo košta više od 50 milijuna kuna.

Dalje je nastavio:

“Očigledno da ovdje nema one vertikale vlasti HDZ-a, ona je negdje pukla. Na nivou Hrvatske je HDZ-ova Vlada, na nivou županije je HDZ-ov župan, u gradu je na vlasti HDZ. Što se onda dogodilo da Ministarstvo regionalnog razvoja, koje također vodi HDZ, stavlja Gradu Đakovu, odnosno Đakovačkom vodovodu kaznu od 25 milijuna kuna? Mislim da se gradonačelnik više ne može skrivati štiteći se direktorom Đakovačkog vodovoda čiji posao i nije nadziranje jednog ovakvog velikog projekta.”

Osvrnuo se ponovno i na prekomjerno zapošljavanje u Gradu Đakovu te predložio rad u tri smjene budući da je zaposleno više od 60 ljudi, koji su kako tvrdi zaposleni preko veze.

Za kraj se dotaknuo Đakovačkog lista i pozvao Državno izborno povjerenstvo i Državno odvjetništvo, rekavši kako je Đakovački list glasnik HDZ-a koji koriste za predizbornu kampanju iako još nema kandidata za gradonačelnika.

Igor Kretonić

Foto: arhiva