Bivši gradonačelnik Zoran Vinković održao je još jednu konferenciju za medije, ovoga puta ispred javnog WC-a u blizini sportske dvorane. Na konferenciji se pojavio i zamjenik gradonačelnika Antun Galić.

“Kako sam čuo, ovaj javni WC služi za brojanje turista u gradu Đakovu”, započeo je Vinković te nastavio:

“S obzirom da postoje norme kako se broje turisti u zajednici, putem Turističke zajednice, putem broja noćenja u Đakovu. Isto tako i tranzitni turisti koji se ovdje zadrže nekoliko sati. To nisu samo ulaznice u određenim institucijama, nego se to mjeri i brojem autobusa koji prolaze kroz Đakovo i zadržavaju se ovdje. Ali osnovni element broja turista je broj noćenja i na osnovu toga se kategoriziraju turističke destinacije u Republici Hrvatskoj. To svakako nije obavljanje nužde u određenim prostorima, kao što je to slučaj s ovim javnim WC-om.”

Zoran Vinković: Ne odustajem od kandidature

Javni WC nazvao je spomenikom gradske vlasti i tvrdi kako je on koštao više od 400 tisuća kuna, odnosno 5 tisuća eura po kvadratu. Dodao je kako je to spomenik bahaćenja gradske vlasti.

Zatim je rekao nešto o svojoj kandidaturi:

“Što se tiče same kandidature, ja od nje ne odustajem i tu će posla imati određene pravne institucije nakon predaje moje kandidature. Imat će uvid u broj prikupljenih potpisa, ali isto tako imat će i zadnju riječ na osnovu Zakona koji je donesen po hitnom postupku gdje je prekršena Venecijanska konvencija i gdje se prije svega prekršio jedan međunarodni sporazum.”

Smatra kako se zakon trebao odnositi i na pravne osobe te je podsjetio kako je jedna politička stranka osuđena i ne bi trebala biti sudionik na lokalnim izborima.

Smatra kako pored javnog WC-a treba stajati nova turistička parola: “Mali grad za veliku nuždu”, jer je, po njemu, gradnjom WC-a prekršen detaljni plan uređenja Hrvatskog sokola i volja.

Na Vinkovićevo pitanje novinarima: “Ima li tko pitanja?” javio se dogradonačelnik Antun Galić. Zoran Vinković zabranio mu je postavljati pitanja te rekao kako je to njegova konferencija i ako želi postavljati pitanja neka sazove vlastitu. Rekao je kako na taj način ometa rad novinara i građana, a zatim je novinare pozvao da posjete javni WC te se ponudio dogradonačelniku posuditi 2 kune za WC. Na to je Antun Galić odgovorio kako ne prima poklone od pravomoćno osuđenih osoba.

Antun Galić: Gospodin Vinković izrekao je niz laži

Nakon toga se dogradonačelnik Antun Galić obratio dijelu novinara koji su ga htjeli saslušati:

“Nalazimo se ispred javnog WC-a kojem je Grad Đakovo bio investitor. Javili smo se na Javni poziv Ministarstva turizma i dobili 242 tisuće kuna bespovratnih sredstava. Gospodin Vinković je ovdje već imao konferenciju za vrijeme građenja gdje je isto kao i danas rekao da to nije u skladu s prostornom i planskom dokumentacijom, što nije istina jer su nadležni građevinski inspektori za vrijeme radova obišli gradilište.”

Pozvao je policiju i pravosuđe da istraže ako smatraju da postoji kriminal u vezi ovog projekta, ali i bilo kojeg drugog projekta koji je gradska vlast provela u posljednje četiri godine.

Dodao je kako su na projektu radile Đakovačke tvrtke Nikačević d.o.o. i ING dizajn d.o.o.

“Gospodin Vinković je već s ovog mjesta iznosio niz laži, informacija koje nisu istinite i sve te njegove tvrdnje su nadležne službe isprovjeravale i nisu utvrdile nikakve nepravilnosti. Sramota je da se politika Grada Đakova vodi na objektu koji je prvi objekt gdje osobe s invaliditetom imaju mogućnost obaviti nuždu. Sramota je i jadno da je politika spala na ovakve stvari”, završio je obraćanje Antun Galić.

Zatim je još jednom riječ uzeo Zoran Vinković te istup dogradonačelnika Galića nazvao nekulturnim i za njega rekao kako nije dorastao svom poslu.

Igor Kretonić
Foto: Srcem za Đakovo FB