Bivši gradonačelnik, a danas nezavisni gradski vijećnik, Zoran Vinković, održao je konferenciju za novinare ispred zgrade Mimoze u kojoj se dotaknuo gradske problematike, posebno nedavnog preuzimanja Mimoze od strane Grada Đakova.

Vinković nema dobro mišljenje o ovom poslu i potpisivanju ugovora o preuzimanju Mimoze te smatra kako se Mimoza ne treba obnavljati novcem građana, što je i spomenuo u svom obraćanju:

„Mimoza je nažalost postala vlasništvo Grada. Svi zajedno se možemo složiti kako ovu zgradu treba staviti u funkciju, ali po mome skromnom mišljenju nikako ne koristeći novac građana Đakova. Ovakvim ugovorom oštećeno je Đakovo zajedno s njegovim građanima.“

Po mišljenju Vinkovića za obnovu Mimoze trebao se iskoristiti novac iz fondova Europske unije te je kao primjer naveo obnavljanje zgrade Dječjeg vrtića Đakovo novcem iz fondova Europske unije.

Tvrdi kako je ovim preuzimanjem zgrade Grad oprostio državi gotovo 5 milijuna kuna dugovanja te da je on za vrijeme obnašanja dužnosti gradonačelnika ovakav isti ugovor odbio 2011. godine dok je predsjednica Vlade bila Jadranka Kosor:

„Ovakav ugovor ide na štetu Gradu, to nije darovni, nego kupoprodajni ugovor. U zgradu Mimoze treba se uložiti bar 30 do 40 milijuna kuna kako bi se ona dovela u funkciju. U ugovoru također stoji da se ovaj objekt u roku od 5 godina mora privesti namjeni, a gradska vlast ni dan danas nema pojma za što bi koristila Mimozu. Također u ugovoru stoji kako država nema ništa s eventualnim potraživanjem trećih osoba, a smatram da samo Bog zna kakva su sve potraživanja na ovoj zgradi.“

Vinković je mišljenja kako zgrada mora biti dovedena u funkciju, ali kako je obnovu zgrade trebala napraviti država prije nego što je Mimozu darovala Đakovu te tvrdi da je preuzimanje Mimoze u ovakvom stanju je omča oko vrata građanima Đakova i teret gradskom proračunu.

Osim mimoze, Vinković se dotaknuo i Đakovačkog vodovoda za koji tvrdi kako ga vlast želi ugasiti i pripojiti Osječkom vodovodu i navodi da je on takvu namjeru onemogućio dok je bio na vlasti:

„Cilj ove gradske vlasti je ugasiti Đakovački vodovod i pripojiti ga Osječkom vodovodu. Sve ove radnike staviti u dvije godine neizvjesnosti s obzirom na to da je pripajanje nalog iz Hrvatskih voda. Podsjetit ću da se upravo Grad Đakovo, dok sam ja bio gradonačelnik, opirao stvaranju Regionalnog vodovoda, jer bi takvo spajanje povećalo račune građanima, te bi dio radnika Đakovačkog vodovoda vjerojatno ostao bez posla.“

Igor Kretonić