Predzadnja u aktualnom sazivu, odnosno 37. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije održana je danas (25. veljače 2021. godine) u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta i mjera. Na dnevnom redu bilo je 27 točaka, a – uobičajeno – sjednica je počela pitanjima i prijedlozima vijećnika. Ovaj put postavili su ih vijećnici Marko Bogatić, Ivica Šimundić, Marija Čačić, dr. sc. Nedeljko Bosanac, Ivica Mandić, Saša Lamza i Željko Macanić.

Na sva pitanja i inicijative odgovorio je župan Ivan Anušić. Naglasio je da se realiziraju svi projekti koji su najavljeni na početku njegova mandata župana, a potom je naveo u kojoj su fazi neki od strateških projekata.

– Sutra (26. veljače) potpisat ćemo ugovor s izvođačem radova za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, projekta vrijednog 100 milijuna kuna koji će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na ovom području, a osobito je značajan za male proizvođače i ostale koji moraju postati konkurentniji na tržištu. Drugi aktualni projekt o komu danas podnosimo informaciju na sjednici Županijske skupštine je Gospodarski centar u Osijeku. U narednih desetak dana završit će postupak odabira najpovoljnijeg izvođača i potom će se potpisati ugovor o izvođenju radova. Sadašnji sajamski prostor Pampas nema potrebne uvjete za rad te će se preseliti u novi Gospodarski centar koji nije samo sajamski prostor nego obuhvaća i druge sadržaje, potporne institucije u gospodarstvu, znanstvene institucije, koji će poslovati cijelu godinu, a ne samo za vrijeme sajmova. Očekujem da će u ovo vrijeme iduće godine biti završena izgradnja Gospodarskog centra, vizualno i funkcionalno vrhunskog centra za namjene za koje je predviđen – rekao je župan Anušić.

Istaknuo je i da je – nakon dva već izgrađena sustava za navodnjavanje – u tijeku izgradnja još četiri sustava, a za ostale od ukupno 16 planiranih sustava završava izrada projektne dokumentacije ili se pripremaju javni pozivi za izvođače radova.

– RDC je projekt izgradnje poljoprivredne infrastrukture od posebnog značaja za Osječko-baranjsku županiju i  poljoprivredne proizvođače. Realizirat će se u tri faze izgradnje, a sutra se potpisuje ugovor za izgradnju prve faze koja obuhvaća smještajne kapacitete u U.L.O. režimu i sa dinamičkom atmosferom. Planirani kapacitet iznosi 2.910 tona jabuka i ostalih voćarskih vrsta pogodnih za skladištenje. Od toga prostori za 690 tona se odnose na ekološku proizvodnju, a 220 tona za komercijalnu proizvodnju. Postoje i prostori koji će služiti za privremeno skladištenje voća i povrća, pa će ukupni smještajni kapacitet voća i povrća u RDC-u biti 3.298  tona. Objekt će se gradit na prostoru na 8.000 kvadratnih metara u Eko industrijskoj zoni Nemetin, a planirano je zapošljavanje 25 djelatnika i još 29 na određeno radno vrijeme – dodala je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling.

Pročelnica Wendling je istaknula kako je na području Osječko-baranjske županije u tijeku izgradnja tri sustava navodnjavanja (SN Puškaš, SN Mala šuma – Veliki vrt i SN Poljoprivredni institut Osijek), a raspisan je javni natječaj za izgradnju SN Budimci-Krndija. Za tri sustava su u cijelosti osigurana sredstva iz Programa ruralnog razvoja, dok SN Puškaš zajedno financiraju Hrvatske vode i Osječko-baranjska županija. Pripremljene su građevinske dozvole za izgradnju još dva sustava i čim se zatvori financijska konstrukcija može početi njihova izgradnja.

– Naravno, projektiraju se i drugi novi sustavi navodnjavanja u kojima se prilagođavamo potrebama korisnika odnosno naših poljoprivrednika koji su uvidjeli da bez sustava navodnjavanja nema ni stabilne proizvodnje – zaključuje pročelnica Wendling.

Vijećnici su na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojili Izvješće Župana o radu u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, izmjene Statuta i Poslovnika Skupštine Osječko-baranjske županije, dopune Odluke o određivanju naknada vijećnicima i članovima radnih tijela, dakako i informacije o izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće te o projektu izgradnje Gospodarskog centra u Osijeku. Usvojeni su i prijedlozi o sufinanciranju Programa izgradnje Sustava navodnjavanja Puškaš, dopune ugovora o izgradnji I. gimnazije Osijek, nove odluke o potporama i druge točke. Sve usvojene odluke objavljene su web stranici Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost