Ugovor o programu osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba za obavljanje poslova pomoćnika/pomoćnice u nastavi s učenicima s teškoćama danas (12. siječnja 2021. godine) potpisali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i ravnateljica Učilišta Studium – ustanove za obrazovanje odraslih Ana Gale.

– Riječ je o jednom od programa u okviru projekta poticanja dugotrajno nezaposlenih osoba koji Osječko-baranjska županija u cijelosti financira. Ukupna vrijednost ovog ugovora je 48.000,00 kuna, a program se obavlja za 10 nezaposlenih osoba čiji popis utvrđuje Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Osijek – rekao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je kako je u razdoblju od 2004. do 2020. godine Županija financirala osposobljavanje 995 dugotrajno nezaposlenih osoba kroz različite programe te u vrijednosti 3.398.394,76 kuna. – Najvažnije je da nakon ovih prekvalifikacija ljudi postaju spremniji za tržište rada te nalaze posao, ostaju ovdje živjeti, što se nadam da će biti i u ovom slučaju. Naime, potrebe za asistentima u nastavi svake godine su sve veće i postoji manjak tih kadrova – dodao je župan.

– Osječko-baranjska županija je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje definirala četiri programe osposobljavanja za dugotrajno nezaposlene osobe. U tijeku su dva projekta poticanja zapošljavanja; ECDL edukacija s 15 polaznika i osposobljavanje za računovodstvo za mala poduzeća s 10 polaznika. Priprema se početak programa za voditelje EU projekta (20 polaznika), a sada i program osposobljavanja 10 polaznika za poslove pomoćnika/pomoćnice u nastavi u radu s učenicima s teškoćama. Osim troška edukacije, Županija u potpunosti financira i trošak prijevoza – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Prema saznanjima HZZ-a Područne službe Osijek više od 60 posto polaznika u roku od šest mjeseci nakon edukacije pronađe posao, što je jako dobar rezultat, pa se u tom cilju pripremaju nove mjere i projekti kojima se želi pomoći nezaposlenim osobama u lakšem pronalasku posla.

– Zahvaljujem Osječko-baranjskoj županiji što prepoznaje važnost i kontinuirano ulaže u cjeloživotno obrazovanje te tako omogućava tim osobama da ulažu u svoje znanje, promjene karijeru i povećaju mogućnost svog zapošljavanja. U ovom programu edukacija traje 218 školskih sati, odnosno oko pet mjeseci, s tim da je naglasak na praktičnoj nastavi, naravno nakon prvog dijela teorijske nastave. Polaznici trebaju imati završenu četverogodišnju srednju školu, liječničko uvjerenje da su sposobni za obavljanje tih poslova te potvrdu o nekažnjavanju – rekla je Ana Gale, ravnateljica Učilišta Studium.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost