Novi dodatak Ugovoru o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s područja Osječko-baranjske županije danas (13. listopada 2021. godine) potpisali su župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić. Naime, zbog izuzetno velikog interesa studenata za ovaj model prijevoza, za nastavak projekta sufinanciranja troškova prijevoza vlakom redovitih studenata bilo je potrebno osigurati dodatna financijska sredstva. Kao što je poznato, Županija u potpunosti financira troškove prijevoza redovitim studentima za mjesečne i pojedinačne karte prema cijenama Prijevoznika za 2. razred. U cijenu karte za studente uračunat je popust HŽ Putničkog prijevoza od najmanje 50 posto, pa je time usluga prijevoza za studente koji kupuju mjesečnu kartu kao i pojedinačnu kartu – besplatna!

– Ovim projektom potičemo suradnju lokalnih i regionalnih jedinica samouprave u korištenju usluga Hrvatskih željeznica. Danas smo potpisali dodatak Ugovora o besplatnom prijevozu studenata s područja Osječko-baranjske županije na svim linijama koje prometuju unutar Hrvatske. Krenuli smo s 300.000 kuna, pa smo sredstva povećavali na 800.000 kuna, a sada smo već na 1,3 milijuna kuna koje izdvajamo za studentske karte za vlak – rekao je župan Ivan Anušić te dodao da se izvrsna suradnja Osječko-baranjske županije i HŽ Putničkog prijevoza nastavlja na korist svih žitelja županije.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza napomenuo je kako, osim ovog projekta, planiraju i nove projekte na području Osječko-baranjske županije. – Ovakva suradnja je dodatni poticaj HŽ Putničkom prijevozu da bude kvalitetniji prijevoznik te da pokuša ponuditi dodatan asortiman usluga. Njome produbljujemo i suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a svaki put kad smo potpisivali slične ugovore nastojali smo nadograditi našu ponudu. Ugovor s Osječko-baranjskom županijom, vrijedan 1.300.000 kuna, je najveći ugovor s nekom županijom, a kojim se potiče prijevoz studenata vlakom. Osim besplatnog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, a ovdje i studenata, imamo zaokruženu cjelinu što nam je bila namjera i cilj, dakle osigurati besplatan prijevoz svim mladima do 26 godina. Također, za sljedeću godinu smo pripremili projekt kojim ćemo nastojati direktnom linijom, u ljetnoj sezoni, povezati Osijek i Split. Zadnja takva linija je bila prije 30-ak godina, a vjerujemo da će imati potencijala i da će dodatno potaknuti mlade na korištenje željezničkog prijevoza – istaknuo je Željko Ukić.

– S dodatnih 500.000 kuna osigurali smo nastavak provedbe projekta, kojeg trenutno koristi 1.500 korisnika, međutim s početkom akademske godine taj se broj povećava. Na našim web stranicama nalaze se sve potrebne informacije o uvjetima za prijavu koju je moguće izvršiti i elektroničkim putem. Nadamo se da će ova mjera imati pozitivan učinak ne samo na revitalizaciju željezničkog prijevoza već i na povećanje standarda studenata te na povećanje njihove mobilnosti – zaključila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: arhiva